Autonieuws

Audi A7 h-tron: een waterstof-hybride

Ineens gebeurt het: alle ogen zijn gericht op waterstof. En als je ‘voorsprong door techniek’ predikt kun je niet achterblijven. Audi laat met de A7 h-tron quattro concept zien wat hun visie is op deze brandstof van de toekomst.

Na de Toyota Mirai, Honda FCV concept en de Hyundai ix35 FCEV mengt nu ook Audi zich in de strijd om aandacht te krijgen voor waterstof. Maar de Duitsers pakken het wel op een net even andere manier aan dan hun Aziatische concurrenten. Deze A7 h-tron is namelijk een plug-in hybride.

Geen benzine of diesel, maar een brandstofcel
Kort door de bocht is de A7 h-tron een plug-in hybride waarbij de brandstofmotor overboord is gegooid en vervangen door een brandstofcel. Dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld een A3 e-tron, waarbij de benzinemotor het overneemt als de accu’s leeg zijn, doet de brandstofcel dat in de A7 h-tron. Rij je na twee tot vier uur laden bij huis weg dan moet je ongeveer 50 km ver komen op een vol accupakket.

500 km in drie minuten
Schakel je over op de brandstofcel, wat uiteraard volautomatisch gebeurt, dan wordt er aanspraak gemaakt op de vier waterstoftanks. Die leveren hun waterstof af aan de brandstofcel die het omzet in elektriciteit om de elektromotor in de A7 van kracht te voorzien. En wie zijn rechtervoet een beetje in bedwang houdt moet dan 500 km kunnen afleggen. Na een minuutje of drie waterstof tanken kan er vervolgens wederom 500 km worden afgelegd. Emissievrij. In de brandstofcelmodus vergt de A7 Sportback h tron quattro amper een kilogram waterstof om 100 kilometer af te leggen. Daarmee komt zijn energieverbruik overeen met 3,7 liter aan benzine.

Toekomstmuziek
De prestaties zijn overigens dik voor elkaar. De A7 h-tron weet zich in 7,9 seconden door de luchtweerstand naar 100 km/h te vechten en mag een topsnelheid van 180 km/h noteren. Wanneer je dit in de praktijk kunt ervaren? Daarover doet Audi nog geen uitspraken. Maar de Volkswagen Group kennende laten ze vooral eerst anderen het moeilijke (lobby)werk doen en springen zij op het juiste moment in.

Gerelateerde artikelen

A8-billen voor nieuwe Audi A7 Sportback

Spyshots
> Artikel lezen

In de kijkdoos: de nieuwe Audi A7 Sportback

Autonieuws
> Artikel lezen

Alles over de nieuwe Audi A7 Sportback

Autonieuws
De nieuwe Audi A7 Sportback
> Artikel lezen

Audi rijdt in 2021 kleinschalig handsfree en autonoom

Autonieuws
Audi rijdt in 2021 kleinschalig handsfree en autonoom
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A7 Sportback al op straat als speelgoed

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A7 Sportback heeft een vanafprijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.