Autonieuws

In de kijkdoos: Audi A3 Vario

Mercedes-Benz scoort al tijden met de B-klasse en de BMW 2-serie Active Tourer is intussen een doorn in het tweede oog van Audi. Nog altijd staan de Ingolstadters met lege handen in de klasse van de compacte MPV. En dat terwijl ze in 2006 al eens een geschikte Roadjet Concept voorstelden. Maar medio 2016 lijkt er dan eindelijk schot in deze zaak te komen. Met deze A3 Vario.

Je zou het niet denken, maar als de Audi A3 Vario in 2016 wordt geïntroduceerd heeft die eigenlijk al een behoorlijk verleden achter zich liggen. Dat startte een kleine tien jaar geleden met de Roadjet Concept die een prima basis had kunnen vormen voor de maanden daarvoor gelanceerde Mercedes-Benz B-klasse. Audi besloot echter anders en de Roadjet werd in de ijskast gezet ten faveure van de Q5. Dat is ook zeker geen verkeerde beslissing gebleken, ware het niet dat Audi al in 2005 de A2 uit productie had genomen en zodoende zonder compacte MPV kwam te zitten.

Super-Avant
De Roadjet, of beter gezegd een midi-MPV, kwam nog vaster in het ijs te zitten toen Audi ook begon te draaien in haar vermeende ‘Super-Avant’-project. Het idee daarachter was een soort 7-persoons Avant+ van de A4 Avant, maar ook daardoor werd een streep gehaald omdat deze bij nader inzien wel eens in het vaartwater van de A6 (Avant) zou kunnen belanden. Een A6 Avant+ zag Audi daarentegen niet zitten, na te hebben geconstateerd hoe het met de R-klasse en 5-serie GT is afgelopen. Dus ging het terug naar het begin, een compacte MPV. Tien jaar na dato, dat wel.

Meerprijs van € 2.500,-
De Roadjet komt er dus alsnog, in de gedaante van de A3 Vario. Wat je ervan moet verwachten is nooit heel lastig in te schatten bij een Audi. Wij denken dat onze vaste illustrator met de afbeelding hierboven behoorlijk dicht in de buurt komt van het uiteindelijke design. Qua maatvoering zal de A3 Vario ongeveer even groot zijn als de (huidige) A4 Avant, zowel van buiten als van binnen. Oftewel, iets breder en hoger dan de A3 Sportback. Op de vanafprijs na, die naar verwachting zo’n € 2.500,- hoger ligt dan die van de A3 Sportback, zal het interieur en de optielijst identiek zijn aan de bekende A3-modellen. Technisch geldt een ander verhaal. De A3 Vario deelt zijn bodemgroep namelijk met dat van de eveneens nieuwe Touran (die we stilletjes al hadden verwacht). Is dat erg? Natuurlijk niet, want zo gaat dat al sinds jaar en dag in huize Volkswagen.

Gerelateerde artikelen

Audi's quattro-techniek is fikse omzetmaker

Autonieuws
Audi's quattro-techniek is fikse omzetmaker
> Artikel lezen

Audi-topman bevestigt komst 7-zits MPV

Autonieuws
Audi-topman bevestigt komst 7-zits MPV
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.