Autonieuws

Binnenkort vliegende auto's over Nederland

Denk aan de cultklassieker Back to the Future II, wat schiet je dan als eerste te binnen? De DeLorean DMC-12? Mooi, bij ons ook. Doen we het nog een keer. Waar denk je nu aan? Vliegende auto's? Heel goed. Iets uit de toekomst? Fout! Maak kennis met de Aeromobil 3.0.

Met de onthulling van de Aeromobil 3.0 is de vliegende auto minder science-fiction dan je denkt. Het bedrijf achter de uitvinding is bloedserieus. Sinds 1989 is de ontwikkeling van deze vliegende auto al bezig. En niet één voor Hollywood, maar voor jou en mij, de normale consument. Na vier prototypes, al doet de naam anders vermoeden, en 25 jaar is een persoonlijke droom bijna verwezenlijkt. De Aeromobil 3.0 is bijna klaar om de fileproblemen van de automobilist te verhelpen. Een eerste testvlucht is zelfs al gemaakt, dus het lijkt erop dat het daadwerkelijk zo ver is, al moet de 3.0 nog wel getest worden door de Slowaakse luchtvaartautoriteit om een licentie te behalen. Zodra deze licentie is afgegeven zou hij nagenoeg klaar zijn voor verkoop. 

Viermaal scheepsrecht
Maar waar moet je aan denken bij een vliegende auto? Is het een auto met vliegcapaciteiten of meer een vliegtuig voor de weg? De Aeromobil 3.0 leunt het dichtst tegen dat laatste. Het originele ontwerp begon met een klein vliegtuigje, maar tijdens de ontwikkeling van de verschillende prototypes is hij steeds groter geworden. Dit was nodig, want er is een bepaald formaat vleugels nodig om opwaartse lift te generen om op te kunnen stijgen en te vliegen. Het resultaat: de Aeromobil 3.0 is aardig aan de maat met een lengte van 6 meter en een breedte van 2,24 meter. Hierdoor past hij maar net binnen de rijbaan, maar het kan én mag. Maar nu moet je niet denken dat de Aeromobil te vergelijken is met bijvoorbeeld een Maybach. Qua formaat weliswaar wel, maar niet qua ruimte. Na twee inzittenden en een beetje bagage zit het vol.

Tanken om de hoek
Wanneer de 3.0 zijn vleugels heeft uitgeklapt bedraagt de spanwijdte 8,3 meter. Dat is relatief bescheiden, net als de benodigde startbaan-lengte overigens. Binnen 250 meter verkiest het voertuig het luchtruim. In theorie zou je dus vanaf de Nederlandse A2 kunnen opstijgen als er een file in de verte opduikt. Het vliegbereik van de Aeromobil 3.0 ligt op zo'n 700 kilometer, waar dit rijdend rond de 875 km is bij een gemiddelde van 8,0 l/100 km. Een uur vliegen kost zo'n 15 liter aan benzine. Ja, je leest het goed, geen kerosine dus dat de meeste vliegtuigen nodig hebben, maar gewoon Euro95 van de pomp om de hoek.

Hebbeding
Zodra de 3.0 wordt goedgekeurd door de Slowaakse luchtvaartautoriteit gaat Aeromobil nadenken over een benodigde vanafprijs. Verwacht geen spotprijs. De makers geven niks specifieks op, maar we moeten denken aan een tarief die tussen dat van een supercar een en klein sportvliegtuig ligt. En dat is waarschijnlijk exclusief de training die vereist is om het toestel te leren besturen tijdens zowel het rijden als het vliegen.

Gerelateerde artikelen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

PALV: rijdend en vliegend hybride voertuig

Autonieuws
PALV: rijdend en vliegend hybride voertuig
> Artikel lezen

Terrafugia TF-X is de toekomst in de automobielindustrie

Autonieuws
Terrafugia TF-X is de toekomst in de automobielindustrie
> Artikel lezen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.