Autonieuws

Mclaren P1 GTR toont zijn ware aard

Met de P1 deed McLaren wat het begin jaren '90 van de vorige eeuw ook wist klaar te spelen: het starten van een nieuw era voor supersportwagens. En nu het laaiende enthousiasme rond de P1 nog altijd niet bekoeld is dikt het bedrijf dit nog eens aan met de McLaren P1 GTR. Inmiddels heeft die alle remmen officieel losgegooid.

De McLaren P1 GTR wijkt zo sterk af van de 'normale' P1 dat deze verboden is voor de openbare weg. Enerzijds is dat spijtig, anderzijds krijg de koper hiervoor zeer veel terug. Hoewel het eerder gestelde doel van minimaal 1.000 pk niet is behaald, is de gerealiseerde 986 pk nog altijd hoogst bizar. Ga er maar gerust van uit dat dit ruimschoots voldoende is om de Pirelli-slicks, die ook worden gebruikt door professionele raceteams, te treiteren.

Brandpunt
Enigszins ironisch is dat de naam drie letters toevoegt, maar de P1 GTR zelf juist veel weg laat. Dit alles om de P1 nog lichter, wendbaarder en sneller te maken. Het perfecte voorbeeld hiervan is het interieur. Binnenin is alles nog meer gericht op de bestuurder en de sfeer straalt een pure circuitracer uit. Alle onderdelen die een onvervalste snelheidssensatie in de weg zitten zijn achterwege gelaten. Het enige, allicht geen overbodige, luxe dat blijft behouden is airconditioning. Wel zo fijn en veilig want de temperaturen kunnen behoorlijk oplopen in de cockpit van de GTR. Daarnaast is bijna alles om de bestuurder heen uit carbon opgetrokken. Hoeveel ballast dit heeft bespaard is niet bekend, maar duidelijk is dat McLaren geen half werk heeft afgeleverd met de P1 GTR.

Geavanceerde efficiëntie
De P1 GTR is net een pijlsnel laboratorium; zoveel technologie zit erin verwerkt. Over onderhuidse aanpassingen wordt niet gerept, maar de foto's spreken tot de verbeelding. Zo springt het stuurwiel vrijwel direct in het oog en lijkt sterk afgeleid van een Formule 1-auto. Dat klopt inderdaad, dit komt doordat hij gebaseerd is op de Formule 1-auto van McLaren uit 2008, het jaar waarin ze het kampioenschap binnensleepten. Alle knoppen zijn voor de bestuurder eenvoudig en snel toegankelijk tijdens het racen. Gecentreerd op het stuur zijn de knoppen voor de verschillende rijmodi zodat er praktisch geen vertraging optreedt bij het wisselen van setting. Ook veiligheid speelt vanzelfsprekend een belangrijke rol. Er is daarom gekozen voor DTM-achtige stoelen en een zespuntsharnas. Per bestelling worden deze op maat gemaakt voor de koper en direct vastgeschroefd op het chassis zodat de zitpositie ideaal is en gewicht bespaard kon worden.

Elite-club
En dan nu over op het minder leuke nieuws. De P1 GTR is enkel bereikbaar voor de mensen die al in bezit zijn van een P1. Inleveren van de P1 om deze te laten ombouwen is er helaas niet bij, enkele het apart aanschaffen van de GTR. Kosten: nog eens 2,5 miljoen euro, met daaraan vooraf een pittige aanbetaling. Wordt daaraan voldaan, dan is de koper wel automatisch lid van het exclusieve 'McLaren ownership programme'. Hierdoor mogen ze achter de schermen kijken bij de fabriek en worden ze in de gelegenheid gesteld te racen in een speciaal opgerichte klasse. Bovendien krijgt men toegang tot zes circuit-evenementen en een jaar lang de beschikking over een volledig raceteam.

Gerelateerde artikelen

Hemelse fotoshoot van McLaren P1

Fotogalleries
Hemelse fotoshoot van McLaren P1
> Artikel lezen

Prachtige McLaren expositie in Louwman Museum

Overige
Goed beeld van McLaren in Louwman Museum
> Artikel lezen

Circuitversie McLaren P1 treedt in voetsporen F1 GTR

Autonieuws
> Artikel lezen

Klein, kleiner, kleinst met McLaren P1

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.