Autonieuws

Volkswagen Jetta lost de Bora af

De naam Jetta keert terug. De opvolger van de Bora zal weer als Volkswagen Jetta door het leven gaan. Hij heeft een kenmerkend nieuw Volkswagen-design, krachtige en moderne motoren en een rijke standaarduitrusting.

Volkswagen heeft ervoor gekozen om wereldwijd weer één naam te gebruiken voor haar sedan in de compacte middenklasse. Voor Europa betekent dit de terugkeer van de naam Jetta. In de VS is deze naam sinds jaar en dag een begrip. De Jetta is daar met afstand het best verkochte Europese model. Logisch dus dat wij een naamsverandering krijgen, de Bora is in Europa toch nooit een groot succes geweest.
 
Familiegezicht
Net als een aantal andere onlangs geïntroduceerde Volkswagen-modellen zoals de Passat en de Polo, heeft ook de Jetta de kenmerkende V-vormige grille. Vooral de afwerking met chroom springt daarbij in het oog. Ook de achterzijde doet denken aan de nieuwe Passat en heeft opvallende LED-achterlichten.
 
Flink gegroeid
In vergelijking met de Bora is de Jetta flink gegroeid. De totale lengte bedraagt nu 4,55 meter (+17,8 cm), de breedte is 1,78 meter (+4,6 cm) en de hoogte 1,46 m (+ 1,3 centimeter). De wielbasis is met 6,5 centimeter toegenomen tot 2,58 meter.
De toegenomen ruimte komt vooral de inzittenden ten goede. Vergeleken met zijn voorganger, biedt de Jetta achterin 5 centimeter extra beenruimte en 2,4 centimeter meer hoofdruimte. De inhoud van de kofferruimte inhoud bedraagt maar liefst 527 liter – een toename van 72 liter. Wanneer dit ontoereikend is, kan de achterbank in twee ongelijke delen worden neergeklapt om zo extra bagageruimte te creëren.

Zeven motoren, zes met directe inspuiting
Behalve de 1.6 (102 pk) benzinemotor, hebben alle benzine- en dieselmotoren die voor de Jetta beschikbaar zijn directe brandstofinspuiting. Naast de basismotor zijn drie FSI-motoren leverbaar: de 1.6 FSI (115 pk) en de 2.0 FSI met (150 pk). De sportieve 2.0 T (Turbo) FSI met 200 pk wordt in een later stadium verwacht. Ook de drie dieselmotoren (TDI) hebben alle directe inspuiting. De 1.9 TDI basisversie is goed voor 105 pk, vervolgens is er een 2.0 TDI, 140 pk sterke uitvoering en de sterkste 2.0 TDI heeft een vermogen van 170 pk. Alle dieselmodellen zijn leverbaar met roetfilter. De Turbo FSI en alle TDI-modellen kunnen optioneel van een DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling worden voorzien. De benzine-uitvoeringen met 1.6 102 pk en 2.0 150 pk zijn leverbaar met een automatische zesversnellingsbak.

Rijke standaarduitrusting
De Volkswagen Jetta wordt leverbaar in drie uitvoeringen: Trendline, Comfortline en Sportline. Het basismodel - de Trendline - heeft al een complete standaarduitrusting die onder meer bestaat uit climate control, boordcomputer, cruise control, radiovoorbereiding met zes speakers, zes airbags, crashactieve hoofdsteunen, elektromechanische stuurbekrachtiging, elektrische raambediening vóór en achter, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels en 16 inch wielen. De prijzen worden in een later stadium bekend gemaakt.

Grenzenloze Volkswagen Jetta
De Jetta wordt geproduceerd in Puebla (Mexico). Naast Duitsland en de VS, zijn de belangrijkste markten voor de Volkswagen Jetta Groot-Brittannië, Turkije, Oostenrijk, Spanje, Italië, Frankrijk, Nederland, België, Australië en Zweden. Eind september staat de Jetta in de Nederlandse en Belgische showrooms.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen lanceert fiscaal aantrekkelijke Jetta Hybrid

Autonieuws
Volkswagen lanceert fiscaal aantrekkelijke Jetta Hybrid
> Artikel lezen

Volkswagen Jetta Hybrid knalt met 300 km/h over zoutvlakte

Autonieuws
Volkswagen Jetta Hybrid neemt alvast aanloop naar marktlancering
> Artikel lezen

Volkswagen Jetta Hybrid in prijs verlaagd

Autonieuws
Volkswagen Jetta Hybrid in prijs verlaagd
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.