Autonieuws

TU München bouwt elektrische auto

De Technische Universiteit van München (TUM) heeft in samenwerking met experts uit de auto-industrie haar eigen volledig elektrische auto ontwikkeld én geproduceerd, genaamd Visio.M. Het beoogde doel was een auto die veilig, comfortabel en voor een grote groep mensen bereikbaar is.

De Visio.M wordt aangedreven door een elektromotor van 15 kilowatt (20 pk) en kan daarmee een topsnelheid van 120 km/h bereiken. Het is dus meer een auto voor in de stad en niet daarbuiten. Het vermogen komt overigens voort uit een 13,5 kWh lithium-ion batterij die 85 kilogram weegt en een actieradius heeft van ongeveer 160 kilometer in gunstige omstandigheden en afhankelijk van de rijstijl. Het gewicht is geen uitzondering van andere elektrische auto’s en weegt 85 kg. Opladen van de lege batterij duurt tussen de 3 en 4 uur via een 230 V-aansluiting.

Vernuftig
Stel, je wilt deze Visio.M aanschaffen, wat kan je dan verwachten? Het is een tweezitter en hij beschikt over een infotainmentsysteem met touchscreen. Deze is te vinden in de middenconsole. Ook is er speciale airco aan boord, waarbij warme die tijdens het rijden ontstaat wordt (her)gebruikt om het interieur behaaglijk te maken. Volgens de bedenkers bespaart dit veel energie.
Bovendien is de Visio.M extreem licht. Dankzij een carrosserie die grotendeels uit aluminium is opgetrokken en een interieur van CFRP plus glaswerk van polycarbonaat bedraagt het wagengewicht slechts 530 kilogram. Ter indicatie: de BMW i3 weegt (zonder range-extender) ruimschoots het dubbele!

Betaalbaar
Ondanks de toepassing van kostbare materialen denkt de TU van München dat de Visio.M een vriendelijk prijskaartje kan bevatten als hij in massaproductie gaat. Volgens de professoren zou de vraagprijs 'onder die van een vergelijkbaar model met benzinemotor komen te liggen'. Dit is mogelijk doordat de Duitse overheid 7,1 miljoen euro aan subsidie beschikbaar stelde voor dit project. Echter helaas is het nog niet zover, omdat de onderdelen nog niet aan de eisen voldoen voor de grootschalige productie.

Gerelateerde artikelen

Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?

Spyshots
Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?
> Artikel lezen

Hyundai gaat toch voor compleet nieuwe i40

Spyshots
> Artikel lezen

Reed Dumas toch bijna de peperdure VW R Pikes Peak in puin

Autonieuws
> Artikel lezen

Nissan: 'Nieuwe GT-R wordt snelste ter wereld'

Autonieuws
> Artikel lezen

Seetroën by Citroën dé oplossing tegen wagenziekte?

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel

Autonieuws
Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.