Autonieuws

Wauw! Dit racestuur van de Porsche 919 Hybrid is verbluffend

Hoewel het zomaar had gekund is dit niet Sony’s force feedback stuurwiel voor de Playstation 4. Nee, dit is het echte werk waar Mark Webber zich tijdens de laatste 24 Uren van Le Mans bijna letterlijk op stukbeet. Dit is namelijk het stuur van de Porsche 919 Hybrid, rijk aan 24 knoppen en bedoeld voor meer dan sturen alleen.

330 km/h door weer en wind, bij regen of zonneschijn, met meerdere langzamere concullega‘s op dezelfde baan en marshalls die mogelijk met een ‘gevaarlijke’ vlag wapperen vanachter de vangrail terwijl twee chicanes overwonnen moeten worden en de teammanager over de boordradio komt melden dat het sneller moet maar tegelijk de banden daar waar mogelijk gespaard moeten worden. Dat gedurende een etmaal binnenin een cockpit van waaruit het zicht naar voren en achteren beperkt is en met een stuur tussen de handpalmen voorzien van bijna ontelbare knopjes die elk een specifieke functie hebben. O, en ondertussen moet er natuurlijk wel gestuurd blijven worden. Wie nog altijd niet overtuigd is dat het beroep autocoureur geen topsport is moet nog maar eventjes verder lezen.

Commandocentrale
Kenners en liefhebbers hadden het natuurlijk al lang in de smiezen: we beschreven een willekeurig coureurmomentje op Mulsanne Straight op circuit La Sarthe tijdens de 24 Uren van Le Mans. Alhoewel, willekeurig. Eigenlijk in het bijzonder dat van Mark Webber of een van de andere fabrieksrijders bij het Porsche Team. Zij bestuurden enkele maanden geleden de Porsche 919 Hybrid met in de knuisten dit kleurrijke stuurtje. Gezien de grote variatie aan race-situaties laat het zich al snel raden dat dit stuur meer doet dan enkel de wielstand veranderen wanneer er een bocht genomen moeten worden. Vandaar ook die vele knoppen met een kleurpatroon om ze uit elk te houden. Als Porsche 919-rijder wil bij een vaartje van 300 km/h natuurlijk niet knop 19 (die de wiswasinstallatie activeert) indrukken terwijl je zonet begonnen was aan een gedurfde inhaalactie. Laat staan knop 21, want die schakelt de motor uit dan wel in. Oftewel, het stuurwiel van een volbloed langeafstands-racer is een ware commandocentrale.

Alles met een reden
Op het 919 Hybrid-stuur is geen knop te veel en te weinig aangebracht en zelfs de hoekige vorm dient een doel. Dat is gedaan om langere coureurs als Mark Webber sneller te kunnen laten in- en uitstappen bij de verplichte rijderswissels. Het centrale display geeft belangrijke informatie weer zoals de snelheid, de ingeschakelde versnelling, de modus van het motormanagement, de laadstatus van de lithium-ion batterij en de hoeveelheid energie die nog gebruikt mag worden om de voorwielen aan te drijven – de achterwielen worden aangedreven door een viercilinder turbobenzinemotor.

Op maat gemaakt
De plaatsing van de knoppen is in samenspraak met de coureurs tot stand gekomen. Iedere rijder heeft immers zijn eigen persoonlijke voorkeur tijden het rijden of is mogelijk bovenmatig rechts- of linkshandig. De meest gebruikte knoppen zijn links en rechts bovenin geplaatst zodat ze makkelijk met de duimen bereikbaar zijn. Handig is de fluorescerende uitvoering; de coureur heeft daarbij een ‘blacklight’ op zijn helm waardoor de knoppen ‘s nachts extra oplichten.
Schakelen en koppelen gebeurt via paddles achter het stuur. Deze zijn dubbel uitgevoerd (links en rechts) zodat de coureur al naargelang de stuurbeweging kan kiezen voor de makkelijkst te bedienen zijde. Ook is er een paddle voor de boostfunctie. Het is aan de coureur om de paddle of de knop het stuur te gebruiken. De laatste paddle is die voor de activering van de recuperatiefunctie waarbij bewegingsenergie wordt omgezet in elektriciteit. Kortom, het leven van een beroepscoureur gaat echt niet alleen over rozen.

Gerelateerde artikelen

Porsche 919 Hybrid klaar voor Le Mans

Autonieuws
Porsche 919 Hybrid klaar voor Le Mans
> Artikel lezen

Brekend: Porsche verplettert na 35 jaar eigen Ring-record

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi R18 e-tron vs. Porsche 919 Hybrid: 1-0

Fotogalleries
Audi R18 e-tron vs. Porsche 919 Hybrid: 1-0
> Artikel lezen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche in volle gang met Cayenne Coupé

Spyshots
> Artikel lezen

Theon Porsche Design: 'Wat Singer kan, kunnen wij beter'

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.