Autonieuws

Mercedes 300 GD: in 26 jaar door 215 landen op één motor

Wat begon als een autotrip door Afrika, mondde uit in een 26 jaar durende wereldreis waarbij 215 landen werden aangedaan op één motor. Oké, de nu 76-jarige Duitser Gunther Holtorf geeft toe: ‘Onderweg zijn er enkele onderdelen aan de Mercedes 300 GD vervangen die ver van het origineel afstaan.’

Een imponerende periode 26 jaar, zolang is de nu 76-jarige Duitser Gunther Holtorf met zijn destijds gloednieuw aangeschafte Mercedes 300 GD, alias Otto, onderweg geweest in een reis rond de wereld. Daarbij werden naar eigen zeggen maar liefst 215 landen bezocht, een aantal waarvan Floortje Dessing jaloers raakt.
Best grappig is dat het aanvankelijk de intentie was alleen Afrika aan te doen, maar dat plan werd in het zuidelijkste puntje van het immense continent anders toen Holtorf zijn (vierde) vrouw graag Zuid-Amerika wilde laten zien. Een werelddeel die de avontuurlijke Duitser redelijk goed kende uit zijn jongere jaren.

Christine
Na de oversteek van Zuid-Afrika naar Zuid-Amerika te hebben gemaakt werd in Argentinië de kilometerstand van 200.000 bereikt. Dat was in 1998. Vervolgens werden Noord-Amerika, Aziē, Australië en Europa aangedaan. ‘En dat terwijl altijd het plan was geweest zo ver mogelijk van huis te blijven, dus niet terug te keren naar Europa’, aldus Holtorf. Ook dat plan werd gewijzigd, nadat Holtorf’s vierde vrouw, Christine, waarmee hij 22 jaar intensief samen had gereisd in 2010 overleed aan kanker. In naam van haar besloot Holtorf de ganse wereld met z’n Mercedes 300GD te doorkruisen, dus ook Europa aan te doen. Dit met steun van Mercedes-Benz.

Kisten vol reserve-onderdelen
Landen als Syrië, Kazachstan en Afghanistan werden doorkruist, waarna de teller inmiddels een half miljoen kilometers aanwees. Een tellerstand die niet was gehaald als Holtorf niet grondig voorbereid op pad was gegaan. In aluminium kisten op het dak lagen niet minder dan 400 reserve-onderdelen verborgen, al bleven nachtmerries wel uit. De meeste tegenslag kende Otto in Madagascar, waar nieuwe carrosseriepanelen moesten worden besteld na een ongeval, en in het Andes-gebergte was op 5 kilometer hoogte een aslager aan vervanging toe.

Contactsleutel uit Saudi-Arabië 
Nu Otto uiteindelijk de eindbestemming Berlijn heeft bereikt, staat de teller op zo'n 890.000 kilometer. En nog altijd loopt de Mercedes 300GD als een zonnetje, meent Holtorf. Al start de auto niet meer met de originele sleutel. Die was in Jeddah, Saudi-Arabië, echt tot op het bot versleten en zodoende moest er ter plekke een nieuwe gemaakt worden.
En nu? Binnenkort zal Holtorf zijn G-klasse overhandigen aan Mercedes’ CEO Dieter Zetsche, die Otto een verdienstelijk plaatsje in het 
Mercedes-Benz Museum in Stuttgart geeft. Holtorf zelf gaat zijn opgedane kennis en kunde tijdens zijn 26-jarige reis besteden aan het restaureren van oude auto’s.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG

Autonieuws
Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG
> Artikel lezen

Oud lichaam, jonge botten: Mercedes G 350 Bluetec

Autonieuws
Oud lichaam, jonge botten: Mercedes G 350 Bluetec
> Artikel lezen

Zakendoen aan boord van de brute Brabus 800 iBusiness

Tuning & styling
Zakendoen in je Brabus 800 iBusiness
> Artikel lezen

Pure waanzin: 800 pk sterke Brabus G-klasse

Tuning & styling
Pure waanzin: 800 pk sterke Brabus G-klasse
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.