Autonieuws

Mazda presenteert nieuw adaptief koplampsysteem

Autoverlichting is al lang niet meer wat het geweest is. Ook Mazda is bezig de hedendaagse functies van autoverlichting telkens te verbeteren. De volgende stap is een nieuw adaptief koplampsysteem. Al kennen we iets soortgelijks al van bijvoorbeeld Audi.

Mazda presenteert haar nieuwe koplamptechniek op de Ceatec Japan 2014, een beurs voor IT en elektronica die van 7 tot en met 11 oktober gehouden wordt in Tokio. De naam van de verlichtingstechniek luidt ALH, wat staat voor Adaptive LED Headlights, wordt binnenkort toegevoegd aan Mazda's i-Activsense-progamma van geavanceerde veiligheidssystemen.

Werking
Wat ALH vooral bijzonder maakt, is dat Mazda de eerste Japanse autofabrikant is die een autonoom werkende autoverlichting aan het publiek toont. De werking zelf is niet nieuw. Net als Audi’s Matrix-verlichting maakt ALH van Mazda gebruik van vele LED’s waarvan sommige automatisch uitgeschakelen (dan wel sterk gedimd worden) zodra een tegen- of voorliggerligger opgemerkt wordt. Een ingebouwde camera in de voorzijde van de auto detecteert de tegenligger of voorligger, en geeft dat signaal door een ALH. Het reeds bekende voordeel van deze geavanceerde lichttechnologie is dat het grootlicht actief kan blijven (voor maximaal zicht), maar anderen desondanks niet gehinderd worden.

Snelwegmodus
ALH omvat ook breedte-stralers in de vorm van LED's die aan de zijkanten van de koplampen zijn toegevoegd. Deze schijnen volgens Mazda licht op plekken waar conventionele koplampen dat niet doen. Nog een andere functie van ALH is de snelwegmodus, die automatisch de hoogte van de koplampen aanpast bij het rijden op de snelweg, waardoor verkeersborden en mogelijke obstakels eerder en beter worden verlicht.

Autonome Mazda3
Een heel andere primeur van Mazda op de Ceatec Japan 2014 is een speciale versie van de Mazda3. Deze auto is uitgerust met een systeem voor een vorm van autonoom rijden. De tentoongestelde Mazda3 beschikt over een systeem dat aan de hand van zeer nauwkeurige GPS continu de positie van de auto bepaalt, maar ook met behulp van bewegingsdetectoren voortdurend de gedragingen van de bestuurder observeert. Dit alles helpt de bestuurder om fouten te voorkomen en vermindert het risico op ongevallen.

Gerelateerde artikelen

Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève

Autonieuws
Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève
> Artikel lezen

Mazda CX-5 is Occasion van het Jaar 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Bijgepunte Mazda CX-3 comfortabeler en stiller

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6
> Artikel lezen

Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden

Autonieuws
Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.