Autonieuws

Hyundai presenteert indrukwekkend gamma nieuwe motoren

Het zeuren en leuren heeft geholpen. Hyundai heeft eindelijk, hetzij na enig aandringen door pers en publiek, de (efficiënte) turbocharger omarmd. Een compleet nieuwe motorengeneratie staat klaar om zijn intrede te doen in diverse modellen. Maar het is niet alleen benzine en diesel die de klok slaan; ook is er een nieuwe aardgas-motor en een hybride-aandrijflijn.

Door wat tegenwoordig mogelijk is met met name turbobenzinemotoren zijn we behoorlijk gewend geraakt. Veel vermogen, voldoende trekkracht bij alle toerentallen, en toch een acceptabel brandstofverbruik zijn motorische eigenschappen waaraan atmosferische tegenhangers niet aan kunnen tippen. Hyundai is een van de laatste grote autofabrikanten die daarvan nog overtuigd moest worden, maar inmiddels is het zover.

i20
Laten we beginnen met het motorennieuws aangaande de splinternieuwe i20. Hyundai heeft namelijk bevestigd haar benjamin met een tweetal gloednieuwe turbomotoren te leveren. Het gaat hier om een 120 pk sterke en 172 Nm krachtige 1.0 T-GDI en een 1.4 T-GDI met een vooralsnog onbekend vermogen.

i30 CNG
Naast de reguliere benzinemotoren is Hyundai druk bezig met een aardgas-variant van de nieuwe 1.4 T-GDI. Die bifuel-krachtbron wordt op termijn beschikbaar in de vernieuwde i30 en levert 117 pk en 206 Nm van 1.500 tot 3.500 tpm. Gekoppeld aan een tevens nieuwe zeventraps automaat met dubbele koppeling levert dit een CO2-uitstoot op van slechts 87 g/km.

i40 Hybrid
Tegelijk met de aankondiging van de nieuwe generatie motoren meldt Hyundai ook nog de komst van een hybride-aangedreven i40. De grote Zuid-Koreaan beschikt over dezelfde aandrijflijn als de onlangs voorstelde Kia Optima T-Hybrid en is 155 pk en 360 Nm sterk. Dit vermogen wordt gezamenlijk gegenereerd door een 1.7 liter CRDi-diesel en een elektromotor. Belangrijke noviteit bij dit model is het gebruik van een 48 Volt lood-koolstof batterijpakket. Het gebruik hiervan zorgt voor een 15% toename van vermogen en een 20% afname van CO2-uitstoot. Kijk, nu komt Hyundai ergens. Hulde!

Wanneer Hyundai's nieuwe generatie aandrijflijnen beschikbaar wordt voor het publiek is vooralsnog niet bekend. Maar dat er schot in de zaak zit, is zeker.

Gerelateerde artikelen

Waar blijft de (ver)nieuw(d)e Hyundai i40?

Spyshots
> Artikel lezen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20
> Artikel lezen

Kia Optima T-Hybrid lust geen benzine, maar diesel

Autonieuws
Kia Optima T-Hybrid lust geen benzine, maar diesel
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.