Autonieuws

Laatste conceptfase bereikt voor SsangYong XIV

Het verhaal van de Ssanyong XIV is er één die een kort achtergrondverhaal nodig heeft. In de afgelopen drie jaar hebben we liefst zes studiemodellen de revue zien passeren. Evenwel is geen van hen in productie gegaan. En nog altijd is SsangYong er niet uit wat het wil met de XIV, getuige opnieuw twee proefballonnetjes in Parijs. Echter is het einde nu in zicht!

Adventure en Air dragen de beide SsangYong XIV Concept-modellen op de Autosalon van Parijs. De eerste laat weinig te raden over na zijn naam, want overduidelijk geënt op het tegemoet gaan van een avontuur. Door een imperiaal bovenop het dak te plaatsen en een subtiele dakspoiler plus potige bumperschilden te monteren komt de XIV Adventure behoorlijk stoer uit de verf. De XIV Air pakt het ook luchtig aan, maar op heel andere wijze. De XIV Air is overigens geen volwaardige cabriolet, maar een targa. Het dak kan in twee delen worden geopend, waarna alle inzittenden kunnen genieten van eindeloze hoofdruimte.

Kwetsbare CO2-uitstoot
Beide XIV's staan op een nieuw platform waarop nieuwe motoren en transmissies zijn geplaatst. Door helemaal opnieuw te beginnen met het ontwerpen hopen de Koreanen de basis van de auto zo te veranderen dat hij in Europa een serieuze kans van slagen heeft. Dat het model voorzien wordt van tweewielaandrijving is zodoende een logische stap. Ook de komst van zowel een 1.6 liter benzine- en dieselmotor klinkt positief, ware het niet dat de voorlopig opgegeven waardes voor de CO2-uitstoot enigszins tegenvallen. SsangYong meldt namelijk een emissiewaarde tussen de 110 en 120 g/km en tussen 140 en 150 g/km voor respectievelijk de diesel- en benzinemotor. Spieken we snel bij de directe concurrentie, dan zijn dat absoluut geen cijfers waar zij het benauwd van krijgen. Zelf vrezen we, vanwege deze bovengemiddelde CO2-waardes en het Nederlandse belastingklimaat, voor weinig concurrerende vanafprijzen. 

Enkele maanden
Hoewel dat laatste feitelijk nog koffiedik kijken is, maakt SsangYong zich definitief op voor de stap naar de productiefase. Met de nu gepresenteerde XIV's komt het einde van de conceptfase eindelijk in zicht voor een nieuwe SUV van het Zuid-Koreaanse merk. Yoo-il Lee, de CEO van het bedrijf, verklaarde dat de nieuwe telg van de familie nog slechts enkele maanden verwijderd is van zijn lancering. Het model zal wereldwijd verkocht worden en krijgt vermoedelijk de naam X100 mee.

Gerelateerde artikelen

SsangYong varieert op nieuwe Tivoli

Autonieuws
SsangYong varieert op nieuwe Tivoli
> Artikel lezen

SsangYong met Tivoli XLV en SIV-2 in Genève

Autonieuws
SsangYong met Tivoli XLV en SIV-2 in Genève
> Artikel lezen

Twee SsangYong XIV conceptcars in Parijs

Autonieuws
Twee SsangYong XIV conceptcars in Parijs
> Artikel lezen

Frisse wind voor SsangYong: XIV-2 onthuld

Autonieuws
Frisse wind voor SsangYong: XIV-2 onthuld
> Artikel lezen

SsangYong X100 stuk moderner dan Korando

Spyshots
SsangYong X100 stuk moderner dan Korando
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.