Autonieuws

Fiat 500X en 500X Cross zijn klaar voor verkoop

Eindelijk is daar de nieuwe loot aan de Fiat 500-stam, de 500X. De compacte crossover komt gevoelsmatig als geroepen, want voor de rest van de familie is de aandacht behoorlijk afgezwakt.

Het is fijn om weer eens wat compleet nieuws van Fiat te vernemen, want de aandacht van de Italianen lijkt de laatste tijd overwegend naar de Verenigde Staten te gaan. Niet dat de nieuwe 500X daar niet wordt verkocht, maar de vraag naar compacte crossovers is toch vooral heersend in Europa. Verse aanwas is zodoende altijd welkom. Zeker voor mensen die de Renault Captur, Nissan Juke of Opel Mokka, die zo’n beetje op de hoek van iedere staat staan, niet meer kunnen luchten of zien.

Bovengemiddeld bemeten
Om vervolgens nog even bij die drie voorbeelden aan concurrentie te blijven. De Fiat 500X leunt qua formaat het dichtst tegen de Mokka en behoort daarmee tot de grotere crossovers binnen het B-segment. Om precies te zijn meet de nieuwe Italiaan 4,25 meter in lengte, net geen 1,8 meter in de breedte en 1,61 meter in de hoogte. Ter verduidelijking: de Captur en Juke zijn dik 10 centimeter korter en tevens enkele centimeters smaller. Of de grotere buitenmaten ook meer binnenruimte bij de 500X heeft opgeleverd, zal een test moeten uitvinden. De standaard bagageruimte meet in elk geval een niet overdreven riante 350 liter.

Twee uitvoeringen
De koper van een 500X zal kunnen kiezen tussen twee uitvoeringen: een soort lifestyle-achtig model en de 500X Cross, die zoals zijn bijnaam al doet vermoeden een specifiek offroad-thema hanteert. De verschillen tussen de beide modellen zijn hoofdzakelijk optisch, maar toch wil Fiat ons op het hart drukken dat met name de Cross wel degelijk zijn mannetje in het terrein staat. De 500X deelt immers zijn techniek met de Renegade van het Amerikaanse 4x4-merk Jeep.
Net als zijn hoekige neef is de Fiat 500X beschikbaar met voor- en vierwielaandrijving. Die laatste aandrijflijn heeft naar eigen zelfs de unieke functie dat de aandrijving achter ontkoppeld kan worden van de voortrein als het niet noodzakelijk is om bij te bespringen. Dit bespaart brandstof. Bovendien is iedere 500X uitgerust met de zogeheten Drive Mood Selector, zeg maar Fiat’s equivalent van Alfa's DNA-systeem. De bestuurder kan kiezen tussen drie modi, te weten Auto, Sport en All Weather. Bij de vierwielaangedreven Cross-versies is All Weather vervangen door de modus Traction, een instelling voor maximale tractie en grip op het onverhard. Traction Plus, met nog weer een andere setting, heet deze rijmodus in het geval van de tweewielaangedreven uitvoeringen.

Motoren en transmissies
Kortom, de 500X zou voor ieder wat wils moeten bieden, want ook het motoren- en transmissieaanbod is uitgebreid. Zo prijkt er op het palet een 110 pk sterke 1.6 E-torQ, de 1.4 MultiAir Turbo met 140 pk en een 2.4 liter Tigershark, goed voor 184 pk. Niet al deze benzinemotoren zullen Nederland bereiken, denken wij, en dat geldt ook voor de beschikbare diesels. De 95 pk sterke 1.3 MultiJet II en 1.6 MultiJet met 120 pk komen vrijwel zeker naar ons land. Over de 2.0 liter MultiJet (140 pk) heerst twijfel.
Schakelen kan overigens op vele manieren, afhankelijk van de gekozen motor. Een manuele 5- of 6-bak is veelal standaard. Optioneel is er in sommige gevallen een 6-traps automaat met dubbele koppeling of een elektronisch gestuurde 9-traps transmissie te verkrijgen.

Beat by Dr. Dre
Specifieke cijfers aangaande de prestaties van de verschillende versies worden nog bekendgemaakt en ook de (standaard)uitrusting per land moet nog bepaald worden. Zeker is dat de 500X te koop zal zijn met meerdere Uconnect-infotainmentsystemen en voor Fiat nieuwe rijassistentiesystemen als Lane Assist en Blind Sport Assist. Parkeerdeukjes kunnen voorkomen worden met een achteruitrijcamera en voor de muziekliefhebber is er DAB digitale radio plus eventueel een audiosysteem van het populaire hifimerk Beat by Dr. Dre.

Gerelateerde artikelen

Officiële foto's Fiat 500X nu ook op straat

Autonieuws
Meer beelden Fiat 500X
> Artikel lezen

Fiat 500X maakt zich klaar voor zijn introductie

Autonieuws
Interieur Fiat 500X vastgelegd
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.