GTI-concurrent: Toyota Corolla T Sport Compressor

De krachtigste Toyota Corolla ooit meldt zich in de ring. Het is de T Sport Compressor. Met een maximumvermogen van 225 pk mengt hij zich tussen de snelste hot hatchbacks van dit moment; de Golf GTI, Astra OPC en Focus ST.

De Corolla T Sport Compressor is ontwikkeld door hetzelfde team dat verantwoordelijk is voor de Formule 1-activiteiten van het merk: Toyota Motorsport GmbH (TMG). Dat heeft geresulteerd in een sportieve hatchback die de concurrentie aan moet gaan met auto’s als de VW Golf GTI, Opel Astra OPC en Ford Focus ST.
 
225 pk sterke 1.8
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Onder de motorkap van de Corolla T Sport Compressor ligt een 1.8 liter VVTL-i motor met drukvulling van een compressor. De motor met elektronisch geregelde variabele kleptiming en lifthoogte wordt al toegepast in de Toyota Corolla T Sport, waarop de nieuwe telg gebaseerd is. Dankzij de compressor stijgt het vermogen van 192 pk bij 7.800 tpm naar 225 pk bij maar liefst 8.000 tpm en levert hij al bij 3.600 toeren zijn maximum koppel van 230 Nm. Dat daardoor sportieve prestaties worden ontwikkeld staat buiten twijfel. De snelle Corolla sprint in 6,9 seconden naar 100 km/h en behaalt een topsnelheid van 235 km/h. Het verbruik ligt op een gemiddelde van 9,0 liter op 100 kilometer.
 
Racy karakter
Aan alles is het racy karakter van de Corolla T Sport Compressor te merken. Het Formule 1-ontwikkelingsteam Toyota Motorsport GmbH heeft ook de hand gehad in het uiterlijk. De achterbumper, de dubbele uitlaten, de dakspoiler en de als optie leverbare speciale verlaagde voorbumper zijn ontwikkeld door dezelfde mensen die bij Toyota’s Formule 1-bolide de aërodynamica hebben ontwikkeld. Ook op hoge snelheid rijdt de Corolla door voldoende neerwaartse druk zeer stabiel, waaraan trouwens ook de afdekplaten bij de voor- en de achterwielophanging bijdragen.
 
Honingraatstructuur
Van voren laat deze snelle Corolla zich herkennen aan de grille met honingraatstructuur. Van opzij vallen de zijskirts en de aluminium 17 inch wielen met Pirelli P-Zero 215/45-banden op. De skirts zijn evenmin alleen voor de show gemonteerd. Ook die zijn ontworpen om de stabiliteit van de auto te bevorderen bij hoge snelheden. Ook de achterbumper is voorzien van de sportieve honingraatstructuur.
 
Verlaagd onderstel & scherp sturen
Het onderstel is 20 millimeter lager dan bij een ‘gewone’ Corolla. Ook de T Sport Compressor heeft de performance schokdempers zoals bij de T Sport en achter zijn zogenoemde ‘rebound’-veren toegepast die eveneens bijdragen aan de stabiliteit. De sportieve hatchback stuurt daarbij lekker direct dankzij een aangepaste overbrenging in het bekrachtigde stuurhuis.
 
Interieur
De pookknop is met leer bekleed en dat geldt ook voor het stuurwiel en de handrem. Diverse metaalaccenten dragen bij aan de sportieve aanblik van het interieur.
De sportstoelen voorin geven veel steun. Heel fraai zijn de grijze en rode accenten. Kleuren die ook terugkeren in het Optitron-instrumentarium. Zo is de dashboardverlichting rood en zijn er witte stiksels gebruikt voor het leer. Andere sportieve ingrediënten zijn de aluminium pedalen, de afwerking met koolstofvezel-look en de speciale T Sport-typeaanduidingen, onder meer op de dorpellijsten.
 
Uitrusting
De Corolla T Sport Compressor is uitgerust met een compleet pakket aan veiligheidsvoorzieningen. Daartoe behoren airbags voorin, zij-airbags, curtain airbags, ABS, elektronische remkrachtverdeling, stabiliteitscontrole (VSC), tractiecontrole (TRC) en Brake Assist (BA). Ook de luxe-uitrusting is heel compleet. De Corolla T Sport Compressor heeft onder meer automatische airconditioning, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, een automatisch dimmende binnenspiegel en ruitenwissers met regensensor.
 
Prijzen
De Corolla T Sport Compressor is leverbaar vanaf € 34.990,- voor de driedeurs uitvoering. De vijfdeurs is € 500,- duurder. Daarmee valt hij ook wat prijs betreft precies in het segment van de genoemde concurrenten.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties