Autonieuws

Meer details over langverwachte Honda Civic Type R

Aan informatie geen gebrek. Maar wij hadden zo langzamerhand wel verwacht dat er kennisgemaakt kan worden met de definitieve versie van de nieuwe Honda Civic Type R. Helaas is het nog altijd niet zover. Op de Autosalon van Parijs staat opnieuw een concept te schitteren. Gelukkig kunnen we al wel kennisnemen van de snufjes die de Civic Type R de titel 'snelste voorwielaandrijver op de Nürburgring' moeten bezorgen.

Met veel bombarie en visueel spektakel werd de nieuwe Honda Civic Type R aangekondigd en al gauw hing er rondom het productiemodel een zweem dat dat wel eens de snelste voorwielaandrijver op de Nürburgring kan zijn. Een vermogen van 280 pk zou dat klaarspelen, en dat voor het eerst uit een turbomotor. Een hoog vermogen is echter niet heilig voor snelle rondetijden. Daarvoor is meer nodig. En die benodigde snufjes doet Honda nu uit de doeken.

In toom houden
Omdat veel vermogen op de tevens sturende wielen garant staat voor zogeheten toque steer, heeft Honda hier een oplossing voor bedacht. Door een mechanisch systeem tussen de aangedreven voorwielen te plaatsen moet dit verholpen worden, zodat voorkomen wordt dat het stuurwiel aan de handen wordt geslagen bij hevig accelereren. Extra tijdwinst wordt - in de bochten - ook geboekt dankzij een adaptief dempersysteem. Deze berekent en past automatisch de stijfheid van de voor- en achtervering aan voor de ideale rijeigenschappen.

7.000 tpm
Naast een stabiele wegligging helpt een dosis vermogen natuurlijk ook. Daar heeft de Type R geen gebrek aan: met 280 pk is het de sterkste voorwielaangedreven Honda op de markt. Dit vermogen komt voort uit een 2.0 liter turboblok, een primeur voor Honda. Alle Type R-modellen tot op heden hadden de beschikking over een atmosferisch blok, maar door een turbo erbij te halen is er bij een lager toerental al meer koppel voorhanden.
Zodra er hoger in toeren wordt gereden, zoals het een Honda betaamt, treedt het VTEC-systeem in werking, waardoor er over de gehele toerenlinie vermogen aanwezig is. Het maximale toerental bedraagt 7.000 tpm. Nog altijd relatief hoog, al is het nieuwe turboblok lang niet meer zo'n giller als zijn voorganger, die 9.000 tpm haalt.

Veelbelovend knopje
Meer goed nieuws is dat de snelle Civic louter geleverd zal worden met een handmatige zesbak. Een nieuw snufje is het knopje aan de zijkant van het stuurwiel waarop +R staat. Wanneer je deze indrukt is de Type R nog meer gefocust op maximaal rijplezier. Daarnaast wordt de gasrespons verhoogd en de besturing levendiger. 

Tweede concept
De nieuwe Civic Type R is ontwikkeld en afgesteld voor de Europese markt en wordt gefabriceerd in de Engelse fabriek in Swindon. De langverwachte Honda zal in 2015 te koop zijn. Wanneer precies, is onbekend. Honda wil ons echter enthousiast houden en neemt zodoende een tweede conceptversie van de Civic Type R mee naar Parijs.

Gerelateerde artikelen

Extra, veelbelovende foto's van Honda Civic Type-R Concept

Fotogalleries
Extra veelbelovende foto's van Honda Civic Type-R Concept
> Artikel lezen

Honda Civic Type R mag het slagveld weer eens op

Spyshots
> Artikel lezen

Honda hangt prijskaartje aan bloedsnelle Civic Type-R

Autonieuws
Honda hangt prijskaartje aan bloedsnelle Civic Type-R
> Artikel lezen

Beste foto's Honda Civic Type-R tot nu toe

Spyshots
Beste foto's Honda Civic Type-R tot dusver
> Artikel lezen

Snikken om af-fabriek accessoires voor Honda Civic Type-R

Autonieuws
Snikken om af-fabriek accessoires voor Honda Civic Type-R
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.