Autonieuws

Sterkste diesel: Mercedes E 420 CDI

Mercedes komt met een dikke nieuwe dieselmotor voor de E-klasse. De E 420 CDI is de sterkste V8 dieselmotor in dit segment en levert een vermogen van 314 pk en een indrukwekkend koppel van 730 Nm.

Komend najaar gaat een nieuwe modelvariant van de Mercedes-Benz E-Klasse in productie. De E 420 CDI wordt aangedreven door de sterkste V8 dieselmotor die in dit segment wordt geleverd. De 314 pk sterke V8-motor is goed voor een maximum koppel van maar liefst 730 Nm, dat al beschikbaar is vanaf een toerental van 2.200 toeren per minuut. Hiermee accelereert de nieuwe E 420 CDI in slechts 6,1 seconden van 0-100 km/u, terwijl de topsnelheid bij 250 km/u ligt. Voor de sprint van 60-120 km/u in de derde versnelling heeft de E 420 CDI slechts 5,4 seconden nodig. Het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt 9,3 liter per 100 km.
 
Moderne techniek
De nieuwe Mercedes-Benz achtcilindermotor heeft een aluminium motorblok, een gekoeld recirculatiesysteem voor de uitlaatgassen en elektrisch gestuurde dosering van de inlaatlucht. De krachtbron is voorzien van de derde generatie van de directe “common rail” inspuiting. Deze technologie werkt onder een hoge inspuitdruk van 1.600 bar en zorgt voor een uiterst nauwkeurige dosering van de brandstof. Dat vermindert het brandstofverbruik én de uitstoot. Zoals bij alle “common rail”-motoren kan de bestuurder te allen tijde rekenen op hoge inspuitdruk, zelfs bij lage toerentallen. Een belangrijk kenmerk van de nieuwste CDI-technologie zijn piëzo-injectoren in plaats van de tot dusver gebruikte magneetinjectoren. Met een reactietijd van slechts 0,1 milliseconde zorgt piëzo-keramiek ervoor dat de brandstofinspuiting sneller en nauwkeuriger wordt aangepast aan de belasting en het toerental van de motor. Dit vermindert tevens de uitstoot, het brandstofverbruik en het motorgeluid. Om dit te bereiken hebben de Mercedes-ingenieurs een injectiesysteem met een dubbele pilot injectie (dubbele voorinspuiting) ontwikkeld, dat binnen enkele milliseconden werkt en daarmee het verbrandingsgeluid van de achtcilindermotor in belangrijke mate vermindert. Bovendien zorgt dubbele na-inspuiting ervoor dat, indien noodzakelijk, het standaard diesel partikel filter wordt geregenereerd. De nieuwe V8-motor heeft een sensor in het oliecarter die het oliepeil, de temperatuur en de kwaliteit van de olie meet. Op het dashboard kan de bestuurder zien wanneer olie moet worden ververst. Afhankelijk van hoe er met de auto wordt gereden is een onderhoudsinterval van 40.000 kilometer voor de E 420 CDI mogelijk.
 
Motor voldoet aan strenge EU4 emissienorm
De nieuwe Mercedes-Benz achtcilinder dieselmotor heeft standaard twee katalysatoren en een onderhoudsvrij diesel partikel filter, waardoor de motor voldoet aan strenge EU4 emissienorm. De katalysatoren breken onverbrande koolwaterstoffen en koolmonoxide af door middel van een chemische reactie met zuurstof (oxidatie). Het diesel partikel filter heeft geen additieven nodig en wordt tijdens het rijden wanneer nodig gereinigd door motorfuncties zoals de dubbele na-inspuiting van brandstof.

Topmodel
De nieuwe achtcilinder CDI-motor beleeft zijn première in de E-Klasse in het najaar van 2005 en zal in de toekomst ook leverbaar worden in andere Mercedes-Benz personenauto’s. Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend. Tot de standaarduitrusting van dit nieuwe diesel topmodel van Mercedes-Benz behoren onder andere een onderhoudsvrij diesel partikel filter, de zeventraps automatische transmissie 7G-TRONIC en AIRMATIC luchtvering.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe dieselhybrides van Mercedes C- en E-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses

Autonieuws
AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses
> Artikel lezen

Prettig gestoorde Mercedes-techneut creëert E-klasse All-Terrain 4x4²

Autonieuws
> Artikel lezen

Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate

Autonieuws
Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate
> Artikel lezen

Veel bodemvrijheid voor Mercedes E-Klasse All-Terrain

Autonieuws
Veel bodemvrijheid voor Mercedes E-Klasse All-Terrain
> Artikel lezen

Koop deze maagdelijke Mercedes-Benz 190 E Evolution II

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.