Extreem zuinige Citroën C4 Cactus Airflow

Met slechts 2 liter brandstof legt deze Citroën C4 Cactus Airflow maar liefst 100 km af. Een verbruik van 1 op 50 dus. Onderhuids schuilt hybridetechniek, maar er was meer voor nodig om dit extreem zuinige model te creëren.

De Fransen trekken op de aanstaande Autosalon van Parijs massaal een blik met ultrazuinige auto’s open. Peugeot stelt de 208 Hybrid Air voor, die net als deze C4 Cactus maar twee liter per 100 km verbruikt. De Renault Eolab verbruikt over die afstand zelfs maar één liter. En ook Citroën heeft dus een zogenaamde 2-liter auto klaar. Dat is deze Cactus Airflow 2L. Toeval? Zeker niet. De Franse overheid heeft exact dat verbruik (2 l/100 km) immers opgelegd aan de plaatselijke autobouwers. Die profiteren allen op één of andere manier van overheidsgeld en dus moet zo’n superzuinige vierzitter binnen de kortste tijd realiteit zijn. Voor 2016, zeg maar.

Hybride op lucht

De C4 Cactus Airflow 2L maakt gebruik van hetzelfde hybridesysteem als de 208 Hybrid Air. Dat werkt grosso modo zoals elk ander hybridesysteem, alleen slaat het de energie niet op in batterijen. Het gebruikt daarentegen lucht die in hoge druk wordt opgeslagen in tanks.

Lichtgewicht

Om het verbruik tot het absolute minimum terug te dringen, wordt geen middel onbenut gelaten. Gewichtsbesparing is daarbij één van de middelen. De Cactus weegt 100 kg minder dan het normale productiemodel door meer aluminium en kunststof te gebruiken. De aerodynamica is eveneens geoptimaliseerd. En dan is ook de rolweerstand nog tot een absoluut minimum beperkt door hoge, maar smalle banden te monteren. Het streven naar zuiniger rijden is voorlopig nog lang niet op zijn hoogtepunt.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties