Autonieuws

1 op 100 met Renault Eolab hybride

Renault maakt op de Autosalon van Parijs een statement van jewelste met de conceptcar Eolab. De auto beschikt over ZE Hybrid-technologie, meer dan honderd innovaties en is volgens Renault meer dan zomaar een stijloefening. Het woord serieproductie wordt zelfs in de mond genomen.

Renault heeft ons eerder doen verbazen. De Twizy was een gewaagde stap, de gigantische inzet op elektrische mobiliteit ook. En ook bijzondere ontwerpen heeft Renault nooit weerhouden van serieproductie. Dat men het woord ‘serieproductie’ in de mond neemt bij de presentatie van deze Eolab is dan ook iets om rekening mee te houden. Om de Fransen te quoten: “Door betaalbare techniek te gebruiken, heeft Renault er van meet af aan rekening mee gehouden dat de auto in de toekomst mogelijk ook in serieproductie wordt genomen.”.

“Door veelvuldig gebruik te maken van aluminium, kunststof en magnesium kon het gewicht met 400 kg worden gereduceerd.”

Plug-in hybride, ook voor toekomstige modellen

De Renault Eolab beschikt over ZE Hybrid-technologie. Volgens de Fransen een techniek die de komende jaren in productie zal worden genomen. Het komt neer op een plug-in hybride waarmee je - dankzij een 50 kW en 200 Nm sterke elektromotor - tot 60 km geheel elektrisch kan rijden. Er is tevens een 1.0 liter driecilinder benzinemotor met een vermogen van 75 pk en koppel van 95 Nm gemonteerd. Uniek aan de combinatie van de elektromotor en de brandstofmotor is het feit dat deze samenwerken via een transmissie zonder koppeling. Volgens Renault is dat een groot voordeel ten opzichte van de CVT’s en transmissies met dubbele koppeling die duurder en zwaarder zijn.

400 kg lichter
Over gewicht gesproken, zo min mogelijk gewicht in dit geval, dat was bij de ontwikkeling van de Eolab een zeer belangrijk speerpunt. Door veelvuldig gebruik te maken van aluminium, kunststof en magnesium kon het gewicht met 400 kg worden gereduceerd ten opzichte van vergelijkbare B-segment auto’s. En minder gewicht betekent ook dat er minder vermogen nodig is om de auto aan te drijven en daarmee het verbruik beperkt kan blijven. Het is een van de redenen waarom de Eolab genoegen neemt met 1,0 liter per 100 km.

“Renault zet naar onze mening een betere stap dan de Volkswagen XL1.”

Meer dan een stijloefening

De conceptcar is echter meer dan een stijloefening of een etalage. De Eolab is in feite een hatchback voor het B-segment (het segment van de Clio) en bevat meer dan honderd technische innovaties die in de toekomst worden overgenomen in nieuwe modellen. Ook designers onder leiding van Laurens van den Acker zijn betrokken bij de ontwikkeling van de Eolab en hebben gezorgd voor een spannend ontwerp. Wat ons betreft een heel goede stap naar zuinig en spannend rijden! Hij is natuurlijk nog niet leverbaar, maar Renault zet er naar onze mening een betere stap mee dan de Volkswagen XL1.

Gerelateerde artikelen

Renault Mégane RS niet meer zo betaalbaar als voorheen

Autonieuws
> Artikel lezen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Renault Ez-Go wil je stadsgids zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe

Overige
​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe
> Artikel lezen

Nieuwe 1.3-turbo voor Renault, Nissan en… Mercedes

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.