Autonieuws

Opel zet stappen richting autonome auto

Automakers zijn druk bezig met ontwikkelingen om de automobilisten het makkelijker te maken. Velen ontwikkelen zelfs volledig autonome auto’s. Zo ook General Motors, dat over twee jaar V2V-technologie gaat introduceren en daarmee een stapje dichterbij een zelfrijdende auto komt.

V2V staat voor Vehicle-to-Vehicle, wat inhoudt dat de auto kan communiceren met andere auto’s die dezelfde technologie aan boord hebben. Het is geen nieuwe techniek, maar door het samen met V2I-techniek in een Opel Insignia te monteren ontstaat er een prototype waarmee GM langzaam maar zeker richting de introductie van een autonome auto kruipt.

Scannende camera’s
De V2I-techniek, wat staat voor Vehicle-to-Infrastructure, kan door middel van bovenop de auto geplaatste camera’s wegmarkeringen lezen en objecten detecteren.
De auto kan samen met zes sensoren in de bumper en GPS een 360 graden-beeld rondom de auto maken. Hieruit kan hij objecten en eventuele gevaren detecteren. De auto kan hierdoor autonoom rijden in zowel stadsverkeer en files alsook op lage en hoge snelheden.

Voetgangers
Een ander belangrijk systeem is de V2P, Vehicle-to-Pedestrian, wat de bestuurder waarschuwt voor voetgangers. Het systeem werkt aan de hand van een bij de voetganger omgehangen armband welke hij registreert. Zo kan de auto zien waar voetgangers zijn terwijl de automobilist dit niet kan. Dit systeem is uitermate handig met spelende kinderen die tussen de auto door de weg opschieten. Het enige nadeel is dat de kinderen dan wel zo’n armband om moeten hebben.

2 jaar
GM CEO Mary Barra heeft benoemd dat het Amerikaanse concern over ongeveer twee jaar zijn eerste auto met V2V-connectiviteit op de markt brengt. Daarnaast introduceren ze tegelijkertijd een volledig autonome auto
.

Gerelateerde artikelen

Buick Regal GS hint alvast naar nieuwe Opel Insignia OPC

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Insignia GSi verpulvert OPC-voorganger op de Ring

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste 100 zelfrijdende Volvo’s de weg op

Autonieuws
Eerste 100 zelfrijdende Volvo’s de weg op
> Artikel lezen

Google onthult eerste volledig autonome auto

Autonieuws
Google onthult eerste volledig autonome auto
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.