Autonieuws

Alle ins en outs over de Mercedes-AMG GT

De opgezette campagne om de AMG GT te introduceren heeft al veel feiten bekend gemaakt. Zo is al bekend dat de GT een 4.0 liter twinturbo V8 krijgt met 510 pk, hebben we al foto’s van het interieur gezien, en zijn her en der losse cijfers vrijgekomen. Het exterieur en de exacte specificaties zijn echter onbekend gebleven. Tot nu, want Mercedes-AMG heeft eindelijk officieel het doek van de GT getrokken.

De tweede auto die AMG zelfstandig heeft ontwikkeld, en daarmee stiekem wat meer onder de vleugels van Mercedes-Benz vandaan mag kruipen, is weliswaar de spirituele opvolger van de in Affalterbach gemaakte SLS, de GT is echter een stuk compacter. Hij bevecht daarmee een ander segment waar de auto onder andere de Porsche 911, Aston Martin V8 Vantage en de Jaguar F-type tegenkomt.

Interieur
Van binnen is dezelfde sfeer te bekennen als de eerder genoemde SLS AMG. De designers zijn verder gegaan met het zogenaamde ‘aviation design’. Zo zijn de ventilatoren ontworpen met een knipoog richting de straalmotoren van vliegtuigen. De relatief hoge middenconsole, waarop groots het AMG logo prijkt, zorgt ervoor dat de bestuurder voelt alsof hij omringd wordt door de GT. De knoppenindeling op de middenconsole richting het dashboard is zo vormgegeven dat het de cilinders van de V8 uit het vooronder moet representeren. Hier bevinden zich de startknop, de instelbare rij-modi en zijn parameters in te stellen van onder meer het ESP en stijfheid van het onderstel. Daar tussen is de uit de C-klasse bekende Comand-controller met touchbediening te vinden. De tuimelschakelaars komen uit de luxueuze S-klasse en het geluid wordt verzorgd door speakers van Burmester, inderdaad die we ook kennen uit Mercedes' toplimousine.
Er is veelvuldig gebruik gemaakt van hoogglans lak, leer en carbon om een luxe maar tegelijk sportieve uitstraling te creëren.

Exterieur met historische knipoog
Met de SLS als voorbeeld heeft ook de AMG GT een sterke band met het verleden. De 300 SLR Uhlenhaut en befaamde 300 SL Gullwing worden door de ontwerpers veelvuldig aangehaald als inspiratiebron. Vooral recht van opzij zijn de gelijkenissen treffend, maar ook het rondje kontje verloochent zijn afkomst niet. Het front is op zijn beurt veel meer in lijn met de jongste modellen van Mercedes-Benz.

Downsizing volgens AMG

Onder de lange motorkap ligt een gloednieuw ontwikkeld blok. AMG is overgestapt van een ongeblazen 6.2 liter V8 naar een 4.0 liter BiTurbo V8. In principe zijn het twee samengesmolten en in V-vorm tegen elkaar geplaatste A 45 AMG-blokken. Het vermogen dat dit blok produceert komt in de AMG GT S - er is inderdaad ook een S-loze variant waarover later meer - uit op 510 pk bij 6.250 toeren en 650 Nm tussen 1.750 en 4.750 toeren per minuut. De twee turbo’s zijn de reden dat al dit koppel zo vroeg in de koppelcurve aanwezig is. De turbo’s zijn in het midden boven op het blok geplaatst boven de krukas. Hierdoor is de motor zeer compact voor een turbo V8, laat staan een BiTurbo V8.
Om aan te geven hoe snel de AMG GT is zetten we hem naast de SLS AMG neer. Beide gaan in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/h en met een topsnelheid van 310 km/h kan de GT de SLS met 317 km/h net niet bijhouden.
Al dit motorische geweld voorin probeert via een 7-traps automaat met dubbele koppeling zijn grip op de weg te vinden via de achterwielen. Om de inzittenden ten volste te laten genieten van de motorische symfonieën zijn er kleppen in beide dempers geplaatst. Deze gaan progressief open naarmate en meer gas wordt gegeven.
Wie met iets minder genoeg wil nemen kan kiezen voor de S-loze AMG GT. Deze beschikt over hetzelfde blok, maar met 'slechts' 462 pk en 600 Nm. Daarmee wordt een sprint naar 100 km/h alsnog in 4 seconden gerealiseerd en noteert de specificatie een topsnelheid van 304 km/h.

Lichtgewicht materialen
Om de strijd naar optimale prestaties te beslechten werd getracht het gewicht zo laag mogelijk te houden. De carrosserie is geheel uit aluminium en bovendien werd op talloze plekken het nog lichtere magnesium toegepast. Het resultaat is een gewicht van 1.540 kg, laag voor een auto als deze. Wat verder bij moet dragen aan optimale prestaties is een mechanisch sperdifferentieel. Dat is standaard op de AMG GT terwijl de AMG GT S de beschikking krijgt over een elektronisch gecontroleerd volledig variabel sperdifferentieel. Je zult het op de openbare weg niet zo snel merken, maar wie het circuit op wil zal hier zeker zijn voordeel mee doen.

Voorjaar 2015
Wie dacht dat het wachten nu eindelijk voorbij is heeft het mis. Mercedes-AMG gaat de GT pas vanaf het voorjaar van 2015 leveren. De prijzen worden al wel in oktober bekend gemaakt. En reken maar dat de dealers vanaf dat moment met alle plezier de bestellingen in ontvangst willen nemen.

Gerelateerde artikelen

Officieel: 510 pk voor Mercedes-AMG GT

Autonieuws
510 pk voor Mercedes-AMG GT
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT Coupé laat zich eindelijk zien

Autonieuws
Mercedes-AMG GT Coupé laat zich eindelijk zien
> Artikel lezen

Opnieuw gespot: de Mercedes-AMG GT4 die niet zo kan heten

Spyshots
Opnieuw gespot: de Mercedes-AMG GT4 die niet zo kan heten
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT gunt ons blik van binnen

Autonieuws
Mercedes-AMG GT gunt ons blik van binnen
> Artikel lezen

Mercedes-topman: '2020 mooi jaar voor AMG GT Black Series'

Spyshots
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT: wat weten we tot dusverre?

Spyshots
In lijn met de SLS
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.