Autonieuws

Nieuwe Mazda MX-5 trouw aan het origineel

We hebben er lang op moeten wachten, maar dit is de nieuwe Mazda MX-5! De vierde generatie van 's werelds best verkochte roadster. De nieuwe MX-5 komt volgend jaar op de markt en zet een traditie voort die Mazda, maar de MX-5 zelf in het bijzonder, een ijzersterke reputatie heeft gegeven.

Kodo-design
Van top tot teen is de MX-5 nieuw. Maar wel met behoudt van zijn klassieke kenmerken. Neem zijn compacte afmetingen. De MX-5 is voortaan 1,73 meter breed, 1,24 meter hoog en met een lengte van 3,92 meter ruim 10 centimeter korter dan zijn voorganger.
We kennen het inmiddels van Mazda en bij de MX-5 is het niet anders; de Kodo-designtaal heeft model gestaan voor de nieuwe roadster. Dat vertaalt zich in een aantal scherpe lijnen waarbij de natuur als inspiratie heeft gediend. Bijzonder is het dat de auto volgens ons gevoel zelfs stylingkenmerken van eerdere generaties (lees: de eerste generatie) heeft. Alsof Mazda de 25-jarige historie van de MX-5 weer wil doen laten herleven.

Technisch
De enorme vernieuwingsslag heeft in het bijzonder betrekking op de techniek. Neem bijvoorbeeld het nieuwe onderstel dat gebruik maakt van dubbele draagarmen ter hoogte van de neus en een multilink-achterophanging waartussen de aandrijfstangen hun vermogen naar de achterwielen sturen. Die kracht komt van SkyActiv-G benzinemotoren en handgeschakelde transmissies met zes verhoudingen, maar exacte details willen de Japanners nog niet kwijt. Er moet nog wat overblijven voor de wereldpremière op de Autosalon van Parijs.

100 kg lichter

Kenners weten dat de MX-5 altijd al een echte sportauto is geweest. Met z'n fijne stuurrespons en delicate balans. Alleen op papier was deze roadster altijd al misleidend. Met maximaal 160 pk waren z'n prestaties immers aardig, maar niet hemeltergend. Zoals gezegd, over het vermogen weten we nog niets. Maar dat de nieuwe MX-5 100 kg minder op de weegschaal zet, weten we wel.

Gerelateerde artikelen

Afneembare hardtop voor Mazda MX-5 Cup

Autonieuws
> Artikel lezen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5

Autonieuws
Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5
> Artikel lezen

Fotoserie Mazda gooit nog wat kolen op het vuur

Fotogalleries
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.