Autonieuws

Supersportauto: Maybach Exelero Coupé

In opdracht van bandenfabrikant Fulda heeft Maybach een spectaculaire conceptcar ontwikkeld. De Maybach Coupé draagt de naam Exelero en behaalt een topsnelheid van meer dan 350 km/h. Een 700 pk sterke V12 stuwt de Exelero voort.

In de ruim honderjarige geschiedenis van bandenfabrikant Fulda zijn er vele speciale conceptcars ontwikkeld ten behoeve van bandentests. Zo werd in 1930 een gestroomlijnde Maybach ontwikkeld die werd gebruikt om een nieuw type band te testen. Met de introductie van een nieuwe hogesnelheidsband stond Fulda weer voor hetzelfde probleem. Er moest een auto geschikt gevonden worden om de band te testen. Aangezien er maar weinig auto´s zijn die een topsnelheid behalen van rond de 350 km/h besloten zij om hun samenwerking met Maybach weer op te pakken. Het resultaat is de Maybach Exelero conceptcar.
 
Prestigeopdracht
Voor Maybach betekende de ontwikkeling van de Exelero een mooie prestigeopdracht. Het luxe Duitse merk kan hiermee laten zien waartoe zij in staat zijn, namelijk het ontwikkelen van klantoplossingen op verzoek. Naast de ingenieurs van Maybach werden er ook studenten bij betrokken. De eerste conceptcar zag al in mei 2004 het levenslicht en werd bij het Italiaanse Stola gebouwd. De auto is gebaseerd op de Maybach 57.
 
Topsnelheid van ruim 350 km/h
Een grote uitdaging bij de ontwikkeling van Exelero was de te behalen topsnelheid. Een topsnelheid van rond de 350 km/h was voor Fulda noodzakelijk om de banden goed te kunnen testen. De standaard V12 bi-turbo motor uit de Maybach 57 leverde niet genoeg power om tot deze topsnelheid te komen. Specialisten van Mercedes werden er daarom bijgehaald om de motor verder te upgraden. Het resultaat is een 5.9 liter V12 met een vermogen van 700 pk. Het koppel bedraagt een indrukwekkende 1.020 Nm is komt al bij 2.500 toeren per minuut vrij. De 2.660 kilogram wegende Exelero is daarmee in staat om in 4,4 seconden naar honderd te sprinten. De topsnelheid is op het circuit van Nardo gemeten op 351,45 km/h. Daarmee behoort deze conceptcar tot de snelste auto´s ter wereld.
 
Voor wie is deze band ontwikkeld?
Maybach heeft geen productieplannen met de Exelero. Wel laat het merk hiermee zien waartoe ze in staat zijn. Voor Fulda is het een leuk speeltje dat dienst gaat doen om de hogesnelheidsband te kunnen testen. Aangezien hier een speciale conceptcar voor nodig is, is nog wel de vraag wie Fulda de opdracht heeft gegeven een dergelijke band te ontwikkelen. Zou er een nieuwe supersportauto op komst zijn?

Gerelateerde artikelen

Luxe kent geen grenzen in Maybach Edition 125!

Autonieuws
Luxe kent geen grenzen in Maybach Edition 125!
> Artikel lezen

Luxe accessoires bij de Mercedes-Maybach

Lifestyle & design
The Counsellor
> Artikel lezen

Immense Mercedes S600 Pullman rolt het daglicht in

Spyshots
Mercedes rolt S600 Pullman het daglicht in
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.