Autonieuws

14% bijtelling voor vernieuwde Porsche Cayenne

Zakelijke rijders moeten zichzelf er misschien eventjes voor knijpen om te geloven dat Porsche steeds vaker persberichten uitbrengt met als subtitel ‘Nu met 14% bijtelling’. Maar het is toch echt zo. Ook de Cayenne is in z’n vernieuwde gedaante met die lage fiscale afdracht te verkrijgen.

Een scherper design, meer efficiency en een rijkere standaarduitrusting, dat zijn de belangrijkste kenmerken van de vernieuwde Porsche Cayenne. En de meest interessante nieuwkomer is de Cayanne S E-Hybrid. Die stoot volgens de geldende meetcyclus namelijk gemiddeld slechts 79 g/km uit waardoor het model in aanmerking komt voor 14% bijtelling bij zakelijk gebruik. En om de prestaties van de hybride hoef je het ook al niet te laten. De aandrijving geschiedt door een 3.0 liter V6-compressormotor en een 95 pk sterke elektromotor. Het systeemvermogen bedraagt daardoor een kloeke 416 pk bij een maximum koppel van 590 Nm (tussen 1.250 en 4.000 tpm). Naar 100 km/h snellen is in 5,9 seconden voltooid en toppen doet de E-Hybrid bij 243 km/h.
Geheel elektrisch rijden kan overigens ook. Op een volle lithium-ion-accu is dat zo’n 36 kilometer vol te houden, daarna springt de zescilinder vanzelf aan.

Overige motoren
Naast de S E-Hybrid bestaat het leveringsprogramma uit vijf andere aandrijflijnen. Zo is er de Cayenne S met een geheel nieuwe 3.6 liter V6-biturbomotor die de V8 in het prefaceliftmodel vervangt. Het geblazen blok is goed voor 420 pk en 550 Nm en een sprint van 5,5 seconden naar honderd. Voor wie dat nog altijd niet snel genoeg is, is er de Turbo. Die heeft een 520 pk sterke 4.8-V8 en doet de bekende spurt in 4,5 seconden, mede dankzij een gigantisch koppel van 750 Nm. De topsnelheid van deze topper bedraagt liefst 279 km/h.
Dieselen kan met een drieliter V6 die 262 pk bij 580 Nm kan ontwikkelen of de Cayenne S Diesel met 385 pk en 850 Nm. De acceleratie naar 100 km/h verloopt met deze diesels in respectievelijk 7,3 en 5,4 seconden, terwijl Porsche als gemiddeld verbruik maximaal 6,8 en 8,0 liter per 100 kilometer opgeeft.

Scherper design
Zoals je mogelijk al op de foto’s hebt gezien heeft Porsche ook het design van de Cayenne aangescherpt. Sterker, volgens de fabrikant is de gehele voorzijde nieuw ontworpen. Die bevat voortaan onder meer airblades die zoveel mogelijk koellucht naar de intercooler geleiden. Bi-Xenon is standaard alsook de kenmerkende 'zwevende' vierpunts LED-dagrijverlichting. LED-koplampen met het Porsche Dynamic Light System (PDLS) zijn standaard op de Cayenne Turbo. Aan de achterzijde zijn er nu ‘driedimensionale’ units te vinden en ook hier is de LED-dagrijverlichting vierledig opgebouwd. Verder zijn de uitlaatpijpen nu geïntegreerd in de achterbumper en een automatisch te bedienen achterklep is standaard. In het interieur valt het nieuwe multifunctionele stuur met schakelpaddles op, geïnspireerd op dat van de 918 Spyder.

Prijzen
Porsche Nederland weet ook al hoeveel de vernieuwde Cayenne moet kosten. Vanaf 11 oktober staat hij bij de dealer voor de volgende vanafprijzen: € 84.500,- voor de S E-Hybrid, € 88.200,- voor de Cayenne Diesel, € 111.300,- voor de Cayenne S, € 116.500,- voor de Cayenne S Diesel en € 175.400,- voor de Turbo.

Gerelateerde artikelen

V8 dieselpower: Porsche Cayenne S Diesel

Autonieuws
V8 dieselpower: Porsche Cayenne S Diesel
> Artikel lezen

Porsche Mission E Cross Turismo: elektrische Cayenne Coupé

Autonieuws
> Artikel lezen

Gefacelifte Porsche Cayenne ook als plug-in hybrid

Spyshots
Porsche Cayenne’s milde facelift komt dichterbij
> Artikel lezen

Baas boven baas: Porsche Cayenne Turbo S

Autonieuws
Baas boven baas: Porsche Cayenne Turbo S
> Artikel lezen

Exclusief actiemodel: Porsche Cayenne Platinum Edition

Autonieuws
Exclusief actiemodel: Porsche Cayenne Platinum Edition
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.