Autonieuws

BMW gaat voor haarscherpe OLED-technologie

De oorlog om de meest innovatieve verlichtingstechnologie uit te vinden lijkt uitgebroken. Mercedes-Benz houdt zich voor de verandering enigszins afzijdig, maar Audi en BMW vliegen elkaar hierover over en weer in de haren. Zo is BMW nu ook bezig met OLED’s voor achterlichtunits, in het kielzog van Audi.

Hoelang volstond halogeen? Zelfs Xenon hield het lang vol. Hoe anders is dat tegenwoordig, waar de ene innovatieve lichttechnologie, neem full-LED, nog niet eens tot volle wasdom gekomen lijkt te zijn of het wordt al weer gedoofd door een andere lichttechniek, met lasers. En niet alleen vooraan de auto speelt dit tafereel zich af, ook aan de achterkant volgen de ontwikkelingen zich in razend tempo op.

Scherper dan haarscherp
Lasertechnologie in achterlichtunits is kennelijk iets te veel van het goede en bovendien overbodig, maar gewone diodes lijken in ieder geval niet meer te volstaan. OLED is het nieuwe LED. OLED, bij het grote publiek bekend geworden dankzij de betere televisies, staat voor Oranic Light Emitting Diodes en bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit een organisch materiaal verdeelt over een flinterdun oppervlak dat een heel mooi uitgesmeerd licht produceert zodra er stroom doorheen gaat. De OLED-techniek van BMW maakt gebruik van minuscule laagjes met een dikte die 150 maal kleiner is dan die van een mensenhaar. Elk laagje meet namelijk 400 nanometer, wat gelijk is aan 400 miljoenste van een millimeter.

BMW i
BMW presenteerde de vrij nieuwe techniek enkele jaren geleden al eens in een M-stuurwiel om allerlei rij-informatie via een klein scherm panklaar aan de bestuurder te presenteren en onlangs nogmaals op de Luxury Vision Concept, maar wil het nu graag in serieproductie kunnen nemen. OLED verbruikt namelijk nog een stuk minder stroom dan gewoon LED en dat komt als een geschenk uit de hemel voor hybride-aangedreven en elektrische auto’s als de BMW i3 en i8.

Gerelateerde artikelen

Patenten tonen alvast BMW 8-serie Cabrio en Gran Coupé

Autonieuws
> Artikel lezen

7-serie uithangbord: BMW Vision Future Luxury

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.