Autonieuws

Opel Corsa is vernieuwd en doet weer mee

Opel spreekt van de vijfde generatie en ook al valt dat misschien aanvankelijk niet te geloven, toch is die bewering best terecht als je leest wat er allemaal helemaal nieuw is.

Feitelijk is de nu gepresenteerde Corsa nog altijd gestoeld op de uitgaande versie, maar daarmee zou je het model echt te kort doen. Technisch is er zoveel grondig aangepast dat er gerust gesproken mag worden van een nieuwe en dus vijfde generatie. Eigenlijk alleen de exterieurrondingen wekken nog hier en daar nog herinneren op aan het voorgaande model, al heeft Opel serieus haar best gedaan dat eveneens te verbloemen.

Ademt Adam
Ook van binnenin is het overduidelijk dat de Opel’s kleinste, de Adam, als inspiratiebron heeft gediend. Grootste verschil tussenbeide zijn de twee centrale ventilatieroosters; bij de Adam zijn die rond, terwijl die bij de nieuwe Corsa trapeziumvormig zijn. Dat dat wat formeler oogt is ongetwijfeld de bedoeling geweest om aan te geven dat de Corsa een treetje hoger op de ladder staat. Sterk opgewaardeerde interieurmaterialen en minder speelse bekledingsstoffen onderstrepen dat naar eigen zeggen.

Lange lijst features
Dat er een fikse inhaalslag is gemaakt is ook terug te zien in de vele moderne features waarmee de Opel Corsa voortaan is uit te rusten. Bi-Xenon-verlichting maakt zoal zijn debuut, maar ook uiteenlopende elektronische rij- en veiligheidssystemen: Opel Eye Camera, verkeersbordherkenning, dodehoekwaarschuwing, grootlichtassistent, rijstrooksignalering en parkeerhulp inclusief een achteruitrijdcamera prijken vanaf heden allemaal in de brochure.
Ook nieuw is IntelliLink, het uit hoge geclassificeerde Opel’s bekende, 7 inch grote multimediasysteem dat navigatie en internetradio via speciaal te downloaden apps biedt, alsook Bluetooth en Siri-spraaksturing van Apple ondersteunt. Android-gestuurde smartphones kunnen overigens ook goed overweg met het infotainmentsysteem.

Corsa E
We gaan nog eventjes verder met het vele nieuws rond de Corsa. Het motorenprogramma is namelijk tevens flink op de schop gegaan. Zowel de 1.2 met 85 pk als de 100 pk sterke 1.4 en 1.4 Turbo met 120 pk moeten allemaal wijken voor de nieuwe 1.0 liter Ecotec-driecilinder. Deze tot ‘Corsa E’ gedoopte motorisering zal leverbaar zijn met 90 en 115 pk en belooft een CO2-uitstoot onder de 99 g/km te hebben. Het maximumkoppel van beide configuraties is om het even, namelijk 170 Nm, dat al vanaf 1.800 tpm volledig vrijkomt.
Opel levert de driecilinder bovendien gelijk af met een nieuwe handbak, goed voor zes versnellingen. Voor de liefhebbers prijkt er op de optielijst een automaat, die ook nieuw is, en een elektronisch aangestuurde handbank. Die laatste is enkel te combineren met de bekende, maar verfijnde 90 pk sterke 1.4 liter viercilinder-benzine.
Tot slot is er nog de 1.3 CDTI-diesel. Ook die is onder de loep genomen voor gunstigere verbruikscijfers. Echter hoe die precies luiden zal nog worden bekendgemaakt.

City Mode
Het chassis van de Corsa deelt zelfs helemaal geen enkel onderdeel met het oude. Het subframe en de voorwielophanging zijn helemaal nieuw en de achteras heeft een andere kalibratie gekregen. Dat geldt ook voor de stuurinrichting en de dempers, en dat alles tezamen moet een veel scherp sturende en toch comfortabel rijdende Corsa hebben opgeleverd. Als extra schepje daar bovenop gaat Opel alle Corsa's standaard afleveren met een stads-functie van de stuurbekrachtiging. Inparkeren moet daarmee, na een druk op de knop, een fluitje van een cent zijn.

De nieuwe Opel Corsa zodra dat kan in levende lijve zien? Reis dan media oktober af naar Parijs waar hij zijn debuut beleeft op de daar tweejaarlijkse autosalon.

Gerelateerde artikelen

Adam-looks voor vernieuwde Opel Corsa

Spyshots
Adam-looks voor vernieuwde Opel Corsa
> Artikel lezen

Opel Corsa GSi terug van weggeweest

Autonieuws
> Artikel lezen

Gefacelifte Opel Corsa wederom gespot

Spyshots
Gefacelifte Opel Corsa wederom gespot
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.