Autonieuws

Toyota Fuel Cell Sedan vanaf zomer 2015 te koop

Een half jaar heeft Toyota nog nodig gehad om haar vooruitstrevende waterstofauto productieklaar te krijgen. Dit is ‘m uiteindelijk geworden, met de definitieve naam Fuel Cell Sedan.

De thuismarkt kan de Toyota Fuel Cell Sedan als eerste aanschaffen, en wel vanaf april volgend jaar voor een tarief van zo’n 7 miljoen Yen, omgerekend zo'n 50.000 euro, maar nog zonder lokale belastingen. Enkele maanden later volgt de lancering in de Verenigde Staten en Europa, met wel als kanttekening dat de waterstofauto enkel verkrijgbaar zal zijn in die gebieden waar de waterstofinfrastructuur enigszins ontwikkeld is. Toyota is er echter nog niet uit of Nederland daaronder valt. Voorlopig hoef je de Fuel Cell Sedan nog niet in ons land te verwachten, aldus de vaderlandse importeur van het merk.

Decennia hard werken
De waterstofauto past naadloos in Toyota’s langetermijnvisie, genaamd Towards Zero Emission. Een visie die de Japanse gigant al 20 jaar geleden voor ogen had, want zolang heeft het onderzoek, de ontwikkeling en het testen van wat uiteindelijk de Fuel Cell Sedan is geworden geduurd. Aan het begin van de jaren negentig startte Toyota naar eigen zeggen met de ontwikkeling van de eerste waterstofauto’s, om in 2002 een betrouwbare techniek te kunnen laten testen door bedrijven en overheden.

Ruim 500 km na 3 minuten tanken
Sindsdien is dat testen niet meer gestopt en werd de techniek voortdurend verder verfijnd. Het resultaat? De Fuel Cell Sedan heeft een actieradius die gelijk staat aan die van een auto met benzinemotor en het tanken neemt net zoveel tijd in beslag. Om dit concreter te maken: bij de FCV Concept sprak Toyota over een actieradius van ruim 500 kilometer en de tankbeurtduur van 3 minuten.

Werking
Een waterstofauto klinkt misschien als rocket science, maar dat is het niet. Zo bevindt er zich in de Fuel Cell Sedan ook gewoon een brandstoftank, maar dan gevuld met waterstof die een chemische reactie aangaat met zuurstof. Dit brandstofmengsel wekt vervolgens – via een brandstofcelstack – een hoeveelheid elektriciteit op dat voor de aandrijving van de wielen zorgt. Het mooie van een waterstofauto is echter dat de uitstoot geen CO2-uitstoot betreft, maar enkel waterdamp.

Interieur en specs volgen nog
De onthulling van de productierijpe Toyota Fuel Cell Sedan laat overigens alleen het exterieur zien. Het interieur wordt op een later moment onthuld. Dat geldt ook voor de specificaties van de waterstofauto.

Gerelateerde artikelen

Euro NCAP stelt strengere veiligheidseisen

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota’s waterstofauto weer een stap dichterbij

Autonieuws
Toyota’s waterstofauto weer een stap dichterbij
> Artikel lezen

Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid

Autonieuws
Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid
> Artikel lezen

Toyota komt in 2015 met waterstofauto

Autonieuws
Toyota komt in 2015 met waterstofauto
> Artikel lezen

Toyota Prius Plug-In Hybrid nu met specs en prijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.