Autonieuws

Elementral RP1: motorfiets op vier wielen

Het valt nauwelijks nog bij te houden, zoveel bedrijfjes zijn er onlangs opgericht die snelle, lichtgewichte auto’s uitbraken. Als paddenstoelen uit de grond schieten ze, en Elementral is de zoveelste. Hun RP1 is verkrijgbaar met drie aanjagers, waarvan de hitsige viercilinder van de Honda CBR1000RR alias Fireblade, een motorfiets, de leukste lijkt.

De Ariel Atom, Caterham Aero, KTM X-bow, Caparo T1, BAC Mono, Zenos E10, zomaar een greep uit de vele minimalistische sportauto’s waarmee we in korte tijd kennis hebben kunnen maken. Het virus lijkt vooral in Engeland te heersen, want ook Elementral is daar ontstaan. Besmettelijk is ook al de design-denkwijze van al die constructeurs, want het ontwerp van de RP1 verdient al evenmin de originaliteitsprijs. Maar wat geeft het? Als het maar hard gaat en onvervalst rijplezier biedt. En dát, dat lijkt de RP1 te garanderen!

Enthousiasmerend pakket
Met de Elemental RP1 mag je gewoon de straat op, al is hij wel degelijk specifiek gemaakt voor circuitgebruik. Dat is 'm ook aan te zien. Z’n monocoque is uit carbon en aluminium opgetrokken, het chassis is uit hetzelfde materiaal vervaardigd en de bolide beschikt over een ophanging met dubbele wishbones, gecompleteerd met veren van specialist Eibach en dempers van Nitron. Voor stopkracht rekent de RP1 op remschijven met een diameter van 28 centimeter en ‘bijters’ van Caparo. Die zitten verstopt achter 17 inch wielen met 235 millimeter breed schoeisel.

Drie motoren
De klant heeft de keus uit drie aanjagers, allen gekoppeld aan een sequentiële zesbak van Hewland. En de eerste keus lijkt ook meteen de leukste te zijn, want dat is namelijk de toerengrage, atmosferische viercilinder van de Honda CBR1000RR ‘Fireblade’. Een blok dat als zeer hitsig te boek staat, zoals eigenlijk elke krachtbron van een sportmotorfiets.
De andere twee beschikbare krachtbronnen zijn afkomstig van Ford. Ze komen met één of twee liter slagvolume en vallen allebei onder het Ecoboost-label. Hoeveel vermogen de 1.0 uitbraakt werd nog niet verklapt, al kunnen we wel al melden dat de 2.0 zomaar eventjes 280 pk op de achteras afvuurt. Vanaf volgende zomer start de verkoop van de Elementral RP1 voor een nog onbekende vanafprijs.

Gerelateerde artikelen

Ex-topmanmen Caterham introduceren Zenos E10

Autonieuws
Ex-topmanmen Caterham introduceren Zenos E10
> Artikel lezen

Audi’s 5-cilinderturbo voor KTM X-Bow

Autonieuws
Audi’s 5-cilinderturbo voor KTM X-Bow
> Artikel lezen

Caterham R620 is allersnelste ‘Seven’

Autonieuws
Caterham R620 is allersnelste ‘Seven’
> Artikel lezen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active

Autotests
Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.