Autonieuws

Compleet nieuwe Toyota HiLux

Toyota heeft de compleet nieuwe HiLux gepresenteerd. Hij ruimer, modern vormgegeven en beschikt over een prima onderstel. De nieuwe HiLux gaat vanaf september in de verkoop en is leverbaar in vele uitvoeringen.

Op de ‘Salón Internacional del Automóvil’ in Barcelona heeft Toyota de nieuwe HiLux pickup voor het eerst aan het Europese publiek getoond. Deze nieuwe HiLux is de zesde generatie van de op één na best verkopende Toyota wereldwijd (na de Corolla). Sinds de eerste generatie in 1967 het levenslicht zag in Japan, zijn er meer dan 12 miljoen eenheden van de HiLux geproduceerd.
 
De HiLux
Het verhaal van de HiLux is een verhaal van constante ontwikkeling en verbetering, aansluitend bij de behoeften van de wereldwijd verspreide klanten. In de loop van de tijd heeft de HiLux een reputatie opgebouwd van een niet-aflatende robuustheid, betrouwbaarheid en kracht, op alle continenten. Het was altijd de auto voor de zwaarste omstandigheden. Bij de creatie van de nieuwe HiLux heeft Toyota er naar gestreefd een nieuwe wereldauto voor vrije tijd en avontuur te ontwikkelen die over een nog betere productiekwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid beschikt dan zijn voorgangers.
 
Ladderchassis
De nieuwe HiLux beschikt over een geheel nieuw ontworpen ladderchassis. Dat geeft de auto niet alleen echte offroad-capaciteiten en een grotere duurzaamheid, maar maakt ook een betere isolatie tegen bijgeluiden en trillingen tussen het chassis en het passagierscompartiment mogelijk. Bovendien is het maar liefst 45% stijver dan het voorgaande chassis en dat is goed te merken in de rij-eigenschappen.
 
2.5 liter D-4D
Bij de introductie van de nieuwe HiLux zal de auto leverbaar zijn met een 2.5 liter D-4D dieselmotor met een common railsysteem van de tweede generatie en Swirl Control-systeem. Deze motor levert een vermogen van 102 pk bij 3.600 tpm en een maximaal koppel van 260 Nm (200 Nm voor de 4x2-uitvoeringen). Standaard koppelt Toyota een handgeschakelde vijfbak aan deze motor.
 
Carrosserievarianten
Alle drie de carrosserievarianten (enkele cabine, dubbele cabine en Extra Cab) en 4x2- en 4x4-transmissies zullen leverbaar zijn in geheel Europa. Alle drie de modellen bieden meer ruimte, vooral in het interieur. De nieuwe HiLux is 5,13 m lang, waardoor de enkele en dubbele cabine 340 mm langer konden worden dan bij het huidige model. Hij is ook aanzienlijk breder (+ 60 mm voor de enkele cabine & Extra Cab en + 45 mm voor de dubbele cabine) maar de hoogte is ongewijzigd gebleven.
De extra lengte is vooral terug te vinden in de langere wielbasis (nu 3,09 m). Deze draagt bij aan een beter rijgedrag en meer comfort voor de inzittenden. Bovendien ontstond hierdoor ruimte om het interieur te vergroten. Zo is in het interieur van de HiLux met dubbele cabine royaal plaats voor vijf volwassenen.
 
Grotere laadvloer
Ook is de laadvloer groter geworden, vooral bij de uitvoeringen met enkele en dubbele cabine. De sterke, verticale zijwanden maken een verbreding van de laadvloer met 50 mm mogelijk (55 mm bij de enkele cabine) en de lengte van de laadvloer is toegenomen met 155 mm voor de uitvoering met enkele cabine en 165 voor de uitvoering met dubbele cabine. De totale lengte van de laadvloer is nu 2.315 mm bij de enkele cabine en 1.520 mm bij de dubbele cabine. De laadvloerlengte bij de Extra Cab-uitvoering is 1.805 mm.
 
Interieur
Bij het ontwerp van het dashboard zijn het comfort en de kwalitatieve uitstraling van een personenauto als uitgangspunt genomen. De belangrijkste kenmerken zijn het instrumentenpaneel met de drie klokken, de ergonomische plaatsing van de schakelaars en bedieningsorganen, de overzichtelijke audio- en verwarmingsinstallatie en kwalitatief hoogwaardige accenten als het verzonken opbergvak in het dashboard en de luxueuze bekleding (op bepaalde uitvoeringen).
De bestuurder kan op eenvoudige wijze een natuurlijke en comfortabele zitpositie instellen en treft vertrouwde bedieningsorganen aan, net als in een personenauto, waaronder een centraal geplaatste handrem.
 
Wereldwijde verkoop
Vanaf september zal Toyota de nieuwe HiLux op de Europese markt gaan leveren. De uitvoeringen met enkele en dubbele cabine die in Europa verkocht zullen worden, zijn afkomstig uit Zuid-Afrika, de Extra Cab-uitvoeringen uit Thailand. In Azië, Oceanië en Zuid-Amerika is de HiLux eerder dit jaar al in de verkoop gegaan.

Gerelateerde artikelen

Toyota Hilux doet waar hij goed in is

Autonieuws
Toyota Hilux doet waar hij goed in is
> Artikel lezen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Toyota Hilux grondig gefacelift (update: prijs)

Autonieuws
Toyota Hilux grondig gefacelift (update: prijs)
> Artikel lezen

'Lekkerste Toyota Supra telt 4 cilinders'

Autonieuws
> Artikel lezen

De nieuwe - achtste generatie - Toyota Hilux

Autonieuws
Toyota Hilux
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.