Autonieuws

Zo van het circuit: Bentley Continental GT3-R

Het statige Bentley heeft door de jaren heen een rijke race-historie opgebouwd, maar de Britten hebben dat succes eigenlijk nooit echt doorvertaald naar hun straatmodellen. Daar is vanaf vandaag verandering in gekomen. Maak kennis met de Bentley Continental GT3-R.

De Continental GT is op racegebied al jarenlang het paradepaardje van Bentley. In de GT3-raceklasse behaalt het merk menig succes met het model en ook de civiele varianten zijn ware kunststukjes. Voor doodgewone stervelingen als ons blijven Bentley's zo goed als onbereikbaar, maar desondanks worden ze feitelijk steeds betaalbaarder. Het perfecte voorbeeld hiervan is de Continental GT V8 met 500 pk. Daarboven bevindt zich sinds kort de V8 S met 528 pk en dáárboven nog weer de GT Speed, die onlangs opgepept is tot een natuurwet-tartende 635 pk. Tussen die twee zit dus nog een flink gat, of kunnen we beter 'zat' zeggen? Want deze Continental GT3-R wurmt zich precies tussen de V8 S en de Speed in met een zeker niet misselijke 580 pk. Inspiratiebron? De Continental GT3 natuurlijk!

Sneller, dynamischer, lichter
Wanneer een autofabrikant een auto op basis van een circuitracer in ontwikkeling heeft, dan weet je bij voorbaat dat dat een heet rijijzer gaat worden. Zo ook bij Bentley, dat verzekert dat de GT3-R de snelst accelererende, meest dynamische en meest meeslepende Bentley ooit is. 
Hoe die overtreffende trappen bereikt worden is ten eerste door de 4.0 liter grote biturbo-V8 naar 580 pk en 700 Nm te tillen. Maar ook het verlagen van het wagengewicht doet een forse duit in het zakje. Ten opzichte van de V8 S scheelt de GT3-R een gezonde 100 kilogram, al wordt er nog altijd een totaal van 2.195 kilogram op de weegschaal gelegd. Nee, een lichtgewicht werd de GT3-R er niet van, maar alle beetjes helpen nietwaar.
Het lagere gewicht draagt bij aan betere prestatiecijfers en strakkere rij-eigenschappen. In slechts 3,8 seconden zit de GT3-R al op de 100 km/h, 0,7 seconden sneller dan de V8 S. Kortere versnellingsbakverhoudingen zijn hier onder andere debet aan. Bij 273 km/h houdt het op met accelereren, wat wel flink lager is dan de 309 km/h die de V8 S op de klok kan zetten. Hiervoor kan men echter de 'schuld' bij de grote vleugel op de kofferbak leggen. Die genereert namelijk de nodige downforce, maar is niet bevorderlijk voor de topsnelheid. Afijn, op het circuit is 273 km/h steevast meer dan genoeg.

Torque vectoring
Om al die power ook op de weg te krijgen en de GT3-R bovendien snel een hoek om te krijgen heeft Bentley met het onderstel en de aandrijflijn gespeeld. De bekende vierwielaandrijving doet nog altijd dienst, evenals de achttraps ZF-automaat, maar die worden voortaan vergezeld door een torque vectoring-systeem dat uitsluitend op de achterwielen zijn werk doet. Het koppel kan zo optimaal tussen de beide wielen worden verdeeld om het bochtenwerk te bevorderen en de bolide als het ware door een bocht heen te drukken. Daarnaast zijn de beschikbare rijmodi, Drive en Sport, anders gekalibreerd om ze qua rijgedrag verder van elkaar te onderscheiden. Sport is voortaan veel agressiever en is puur bedoeld voor wanneer je de GT3-R de sporen wil geven. Diezelfde sportmodus opent kleppen in het volledig nieuwe, 7 kilogram lichtere titanium-uitlaatsysteem voor een brute grom. Schakelen kan nog altijd met flippers achter het stuur, al hebben die net als de rijmodi volledig nieuwe instellingen meegekregen van Bentley.
Om ook tot stilstand te komen hebben de Britten 'Carbon Silicon Carbide'-remschijven gemonteerd die vóór 420 mm meten en achter 356 mm groot zijn. Omvat door gifgroene remklauwen met acht zuigers schuilen ze achter nieuw ontworpen 21 inch lichtgewicht velgen, die op hun beurt weer door plakkerig Pirelli-rubber omhuld worden.

Vleugeltje
Op het circuit komt neerwaartse druk goed van pas en is ook de aerodynamica van groot belang. Niet gek dus dat Bentley ervoor gekozen heeft om de Continental GT3-R van een opvallende kofferklepspoiler heeft voorzien. Wat heet, het is gewoon een vleugel. Op een Bentley. Na enig gemompel over heiligschennis kijken we verder naar wat Bentley met de body van de GT3-R gedaan heeft en ontdekken we ook nieuw bumperwerk. Twee luchtinlaten op de motorkap maken het opengewerkte koetswerk ogenschijnlijk af. Op de carrosserie schittert een Glacier White-kleurstelling die door hoogglans koolstofvezel details gecontrasteerd wordt en tevens groene bestickering heeft meegekregen.

Allemaal hetzelfde
Binnenin komt dat groene kleurtje terug, al is de vergezellende kleur daar niet wit, maar Beluga Black. Zowel op het leder als het diamantmotief-alcantara van de sportstoelen is de kleurstelling terug te vinden. In het interieur komt daarnaast een gezonde dosis koolstofvezel terug. Over smaak valt te twisten, dus als je het niets vindt kan dat natuurlijk best, maar Bentley maakt dat niets uit. Alle 300 van deze speciale uitvoering worden namelijk precies hetzelfde gemaakt, gespoten en aangekleed. Take it or leave it, dus. Vind je het wel wat? Dan kan je er vanaf nu een bestellen en heb je hem met een beetje geluk dit jaar nog in je garage staan.

Gerelateerde artikelen

Bentley Continental GT Speed krijgt oppeppertje

Autonieuws
Bentley Continental GT Speed krijgt oppeppertje
> Artikel lezen

Bloedsnel tussenmodel: Bentley Continental GT V8 RS

Spyshots
Bentley Continental GT V8 RS
> Artikel lezen

Onthulde Bentley GT3 is ´zo licht als een veertje´

Autonieuws
Onthulde Bentley GT3 is ´zo licht als een veertje´
> Artikel lezen

Circuit-look voor Bentley Continental GT

Tuning & styling
Circuit-look voor Bentley Continental GT
> Artikel lezen

Snediger: Bentley Continental GT V8 S

Autonieuws
Snediger: Bentley Continental GT V8 S
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.