Autonieuws

'Ander design voor veel lichtere nieuwe Mercedes G-klasse'

Bij vlagen met tomeloze inzet is de G-klasse ondertussen al 35 jaar op de markt, maar dat weerhoudt Mercedes-Benz er niet van om het beproefde concept in leven te houden. Naar verluidt komt er in 2016 een volledig nieuwe generatie en die krijgt voor het eerst een ander design aangemeten. Ook wordt hij honderden kilo's minder zwaar.

Althans, dat zegt een insider van Mercedes-Benz in gesprek met Automobile Magazine over de iconische G-klasse. De tegenwoordig ietwat barbaars aandoende SUV is zo bijzonder omdat het design in al die 35 jaar nagenoeg ongewijzigd is gebleven, maar toch schijnt Mercedes daar van af te stappen. Het merk is van plan om de militaire versie van de G-klasse – die nog overal ter wereld als zodanig wordt gebruikt – zo te houden zoals hij nu is. Maar de civiele variant zal behoorlijk ingrijpende wijzigingen ondergaan. Ten eerste zal hij een centimeter of tien in de breedte groeien, en door het gebruik van een nieuw, volledig aluminium platform een kleine 400 kilo lichter worden dan zijn voorganger. Desondanks zal het rijklaargewicht van de nieuwe G nog altijd een welvarende twee ton bedragen.

Mee met de tijd
Met de gewichtsbesparing zet Mercedes-Benz een stap in de richting van het zuiniger maken van de G-klasse. Wereldwijde emissiereglementen moeten worden gerespecteerd en ook Mercedes ontkomt daar niet aan, dus moet de G-klasse over de hele linie zuiniger. Daarom wordt naast het platform ook het beschikbare motorenpalet opgefrist. De nieuwe vierliter biturbo-V8, die onder andere in de AMG GT komt te liggen, zal dienstdoen in de G 500 en de reeds aanwezige 5.5-V8 wordt fijngeslepen om het verbruik met 20% te verbeteren. Ook wordt er gesproken over een plug-in hybride.

Slanker
Het vernieuwde design zal ook sterk gericht zijn op het bijdragen aan een beter milieu. Inherent daaraan is een verbeterde luchtweerstand en daar zullen de designers van Mercedes-Benz dan ook het meeste op letten. Verwacht dus een slanker en vloeiender ontwerp, maar wees niet bang dat het radicaal anders zal worden. De iconische, bonkige vormgeving zal immers behouden blijven. De Ener-G-Force lijkt ons persoonlijk wel wat...

Gerelateerde artikelen

Mercedes G-Klasse: Icoon kan er weer jaren tegenaan

Autonieuws
Mercedes G-Klasse: Icoon kan er weer jaren tegenaan
> Artikel lezen

Vernieuwde Mercedes G-klasse krijgt een prijskaartje

Autonieuws
Vernieuwde Mercedes G-klasse krijgt een prijskaartje
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG

Autonieuws
Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG
> Artikel lezen

Mercedes G-klasse van 2025 is bad ass

Autonieuws
Mercedes G-klasse van 2025 is bad ass
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.