Autonieuws

Subaru verbetert eigen TT Isle of Man-record

Subaru heeft het opnieuw geflikt. Het Japanse merk scherpte met de nieuwe WRX STi haar eigen ronderecord in de TT Ilse of Man voor auto’s aan. En goed ook.

50 weken per jaar gaat het er kalmpjes aan toe, maar in de laatste week van mei en de eerste week van juni trekken tienduizenden liefhebbers naar een eiland in de Ierse zee voor de beruchte motorrace TT Isle of Man. In deze misschien wel gevaarlijkste race ter wereld flitsen waaghalzen op supersnelle motorfietsen met surrealistische snelheden over een 60 kilometer lang stratencircuit dat ook meerdere pittoreske dorpjes met smalle straten aandoet. Met +200 km/h langs beukenhaagjes, stoepranden en abri’s scheren wordt tijdens de TT Isle of Man heel normaal bevonden, om in de heuvels van het TT Mountain Course de gaskraan pas echt open te draaien. En waarvoor? Voor eeuwige roem of de dood. Ook in de momenteel gaande editie zijn spijtig genoeg opnieuw (twee) motorrijders verongelukt. Toch weerhoudt mensen, die soms meer dan één familielid hebben verloren gedurende deze race, dat niet om het ieder jaar opnieuw te proberen. En ook sommige autofabrikanten kunnen de aantrekkingskracht die TT Isle of Man heeft niet weerstaan. Subaru is er daar één van.

30 seconden
Tussen de motorraces en het regenachtige weer door probeerde Subaru gisteren haar eigen ronderecord op de TT Mountain Course te verbeteren met een vrijwel standaard uitgevoerde WRX STi, die onlangs werd geïntroduceerd. Enkel de vering en de demping waren aangepast om het hobbelige en glooiende parcours te kunnen handelen. Voor extra veiligheid werd een rolkooi gemonteerd. En zowaar. In een tijd van 19 minuten, 56 seconden en een beetje wist Mark Higgins, de coureur achter het stuurwiel van Subaru's 300 pk sterke kanon, het voormalige record met een stevige 30 seconden aan te scherpen. Volgens Higgings vooral omdat het chassis van de nieuwe WRX STi veel beter is dan dat van de oude.

Kan sneller
Hoewel er enkel diep respect is op te brengen voor de tijd die Subaru heeft weten neer te zetten, wordt dit als vrij langzaam beschouwd door de deelnemende coureurs op tweewielers. In 2013 deed John McGuinness hetzelfde rondje namelijk nog eens tweeënhalve minuut sneller op zijn Honda CBR1000RR, waarbij de gemiddelde snelheid 211 km/km bedroeg. Bizar!

Gerelateerde artikelen

Vanafprijs bekend: dit moet de Subaru Impreza kosten

Autonieuws
Vanafprijs bekend: dit moet de Subaru Impreza kosten
> Artikel lezen

Subaru WRX STi: 305 pk uit 2.5 liter boxerturbo

Autonieuws
Subaru WRX STi: 305 pk uit 2.5 liter boxerturbo
> Artikel lezen

Tenenkrommende prijs voor Subaru WRX STi

Autonieuws
Subaru WRX STi
> Artikel lezen

Snik! Subaru Impreza STi WRX kapt ermee

Autonieuws
Snik! Subaru Impreza STi WRX kapt ermee
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.