Autonieuws

Google onthult eerste volledig autonome auto

Rijden in een auto zonder stuur, pedalen of andere bedieningselementen. Dat moet raar aanvoelen, zeg. Raar of niet, bij Google kan het!

Mooi is hij niet, maar functioneel is 'ie zeker. Dit olijke wagentje van internetreus Google werkt namelijk volledig zelfstandig, zonder menselijke input tijdens het rijden. De enige invoer die je hoeft te doen is via het navigatiesysteem. Voer de bestemming in en dit geheel autonome karretje brengt je er heen.

Google X
De conceptcar is ontwikkeld door Google's 'skunkworks'-afdeling, Google X. Deze knappe koppen werken dag in, dag uit aan geheime projecten zoals deze. Ze zijn vanaf het nulpunt begonnen met het ontwerpen van de zelfstandig rijdende auto, die naast de basis-benodigdheden van een auto amper extra luxe biedt. Er zit bijvoorbeeld geen radio of airco in en ook de spiegels ontbreken. Die laatste zijn natuurlijk overbodig voor de computergestuurde-camera bovenop het dak. Wat wel aanwezig is, is een elektrische aandrijflijn die maximaal 40 km/h haalt en een navigatiesysteem om de te rijden route te bepalen.

Schuim en flexibel
Met behulp van de dakgemonteerde camera, die een zichtsveld van 360 graden heeft en objecten een meter of 200 ver kan registreren, kan de auto zich door het stadsverkeer manoeuvreren. De auto reageert als een defensief rijdende persoon, geeft andere weggebruikers veel ruimte, blijft uit blinde hoeken en uit de buurt van grote vrachtwagens. Daarnaast is de snelheidsbegrenzer natuurlijk al een veiligheidsmiddel en is de carrosserie zo veilig mogelijk voor voetgangers gemaakt. Zowel de neus als de derrière zijn van schuim en de voorruit is flexibel. Alles met het oog op veiligheid, want het is nog niet zeker of dit autonome systeem altijd naar behoren werkt. Google zelf is voorzichtig positief en laat daarom testcoureurs in de 100 te bouwen prototypes rijden. Die zijn nog wel voorzien van een stuur en pedalen om menselijk ingrijpen mogelijk te maken. Of er op termijn ook productieplannen zijn, dat laat Google nog in het midden.

Gerelateerde artikelen

Zo combineren échte mannen werk en privé

Autonieuws
Zo combineren échte mannen werk en privé
> Artikel lezen

Volvo rijdt nieuwe S60 in de spotlights

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen op koers voor Pikes Peak-record

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen en Ford overwegen strategische alliantie

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.