Autonieuws

Eerste blik op interieur en besturingssysteem nieuwe Volvo XC90

Volvo heeft zojuist bekendgemaakt dat de nieuwe XC90 in augustus 2014 helemaal wordt onthuld en dat we beetje bij beetje meer van het model te zien gaan krijgen. De Zweden trappen deze gefaseerde onthulling af met een eerste blik op het nagelnieuwe interieur.

Update 3 juni 2014: Volvo laat nu ook de eerste details van het nieuwe besturingssysteem los. De nieuwste generatie van het Sensus-systeem zal samenwerken met Apple CarPlay en gooit het vooral op een hoge mate van connectiviteit, zowel met mobiele devices als met het internet. Zo kan men bijvoorbeeld via het systeem online een parkeerkaartje kopen via de Park & Pay-app, een wereldprimeur. Het grote touchscreen vervangt bovendien een scala aan knoppen en is volgens Volvo 'erg intuïtief te bedienen'. Hoe dat precies in z'n werk gaat onthult Volvo echter later pas.

Tweede generatie pas
Na twaalf trouwe dienstjaren komt het einde van de huidige, eerste generatie Volvo XC90 nu toch echt in zicht. Augustus is de maand waarin het nieuwe model definitief wordt gepresenteerd en tot die tijd laat Volvo steeds meer details los over hun SUV. De nieuwste technische highlights, zoals het onderstel en het motorengamma, maakt Volvo medio juli bekend. Eind juli volgen de nieuwste ontwikkelingen in veiligheid- en luchtkwaliteitsystemen en eind augustus wordt het definitieve exterieur aan de wereld getoond. We hebben het al in de agenda genoteerd!

Middelpunt van de belangstelling
Volvo volgt duidelijk de interieurlijn die ze met de Concept Estate hebben ingezet. Een zeer gelikte, strakke look die functionaliteit verpakt in een elegant jasje. Blikvanger is natuurlijk het grote touchscreen middenop het dashboard. Deze vervangt het traditionele, drukke knoppencluster en is het middelpunt van het nieuwe bedieningssysteem. Daarvoor opteert Volvo overigens voor het op de XC90 debuterende Apple CarPlay

Elegantie
Volvo slaat een nieuwe weg in door functionaliteit gecombineerd met een extra dosis elegantie aan te bieden. Niet dat ze voorheen lelijke, saaie interieurs bouwden, integendeel, maar haarscherp detaillering staat voortaan hoger in het vaandel. Zo worden fijne hout- en ledersoorten voor het interieur geselecteerd en doet Volvo een beroep op de Zweedse glasfabrikant Orrefors. Diens specialisten gaan vanaf heden handgemaakte details voor Volvo bouwen, zoals de kristallen schakelpook en de start/stop-knop en volumeregelaar. Zelf noemt Volvo ze 'sierraden voor het interieur'.

Inbeelden
Of de nieuwe XC90 van buiten ook een juweeltje wordt, is zoals gezegd nog even wachten tot eind augustus. Maar met een beetje verbeeldingskracht kan men zich al een aardig beeld vormen op basis van de Concept XC Coupé. Denk daar de scherpe randjes van weg, pak onze spyshots erbij, en je komt waarschijnlijk al aardig in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Studiemodel nummer twee: Volvo Concept XC Coupé

Autonieuws
Studiemodel nummer twee: Volvo Concept XC Coupé
> Artikel lezen

Jarige Volvo trakteert op rijk uitgeruste 90th Editions van 90-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo Concept Estate doet z’n regenjas uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Volvo XC90 zwerft door Kopenhagen

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.