Continental ontwikkelt autoband die eigen profieldiepte weet

Hoeveel mensen checken daadwerkelijk regelmatig hoeveel profiel hun banden nog hebben? Doe jij het? Velen hebben niet door hoe belangrijk banden en voldoende profieldiepte zijn voor de prestaties, en niet te vergeten de veiligheid, van hun auto. Continental komt met een oplossing!

'Intelligente' banden zijn een hot item de laatste tijd. Dunlop is er al volop mee in de weer en nu doet ook Continental een boekje open over waar ze mee bezig zijn. In dit geval is het een autoband die een waarschuwingssysteem ingebouwd krijgt dat de bestuurder waarschuwt wanneer de profieldiepte van een band in de gevarenzone komt. Dichtbij de minimale wettelijke eis van 1,6 millimeter dus.

Hoe en wat

In de basis is deze sensor een opgewaardeerd bandenspanningscontrole-systeem, dat via slimme software in de gaten houdt hoe een band slijt en bij welke omstandigheden dat gebeurt. Zo wordt de rolkarakteristiek van elke band in kaart gebracht en kan Continental dat bij de ontwikkeling van nieuwe banden gebruiken. Doordat ideale rolkarakteristieken al in het systeem geïmplementeerd zijn, kan het de beide statistieken naast elkaar leggen en bepalen of de huidige banden teveel afwijken van 'normaal' gedrag. Zo wordt ingeschat of het profiel nog afdoende aanwezig is om geen gevaar te vormen.

Verdere ontwikkelingen

Naast het bovenstaande systeem is Continental ook bezig met een sensor die de belading van banden kan meten. Mochten er banden of hoeken van de auto zijn die te zwaar beladen zijn, waarschuwt het systeem de bestuurder. Al die interactie gaat overigens via een smartphone-app. Continental heeft de onthulling van het bandenprofiel-systeem voor 2017 in de agenda staan, maar dat is onder voorbehoud. Over het in deze alinea beschreven systeem doen ze verder nog geen uitspraken.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties