Autonieuws

Volkswagen heeft heel wat innovaties in petto

Volkswagen heeft onthuld waar het R&D-team mee bezig is, en dat is nogal wat. Maak je borst maar nat voor veel grote innovaties vanuit Wolfsburg.

Volkswagen begint haar persbericht met het uitspreken van de ambitie om in 2018 de meest toekomstbestendige autofabrikant te zijn. Vooruitstrevendheid is dus het motto, en dat willen ze door middel van talloze innovaties gericht op efficiency bereiken.

Electric Booster
Voor ons is de zogeheten Electric Booster het meest interessante nieuws. Om te begrijpen wat deze technologie doet kun je het beste in je hoofd even de sprong naar het voordeel een elektrische aandrijflijn maken. Juist, een maximale trekkracht die al vanaf een stationair toerental volledig beschikbaar is en wat veelal een uiterst soepel rijgedrag oplevert. Denk vervolgens even aan een conventionele, mechanische turbo. Die moet toeren maken en 'opspoelen' voordat hij zijn boost kan leveren. Heb je de link al gelegd? Met deze elektrotechniek zou het turbogat drastisch verkleind kunnen worden en zouden turbo's bij veel lagere toerentallen al hun maximale vermogen kunnen leveren. Dit betekent een veel bredere toepasbaarheid van turbo's in motorblokken en zou een grote doorbraak in het fenomeen downsizing kunnen betekenen.

10-traps DSG
Volkswagen's DSG is een automaat die door de jaren heen onderhevig is geweest aan flinke verfijningen en de knappe koppen uit Wolfsburg zullen daar niet mee stoppen. Er wordt namelijk gewerkt aan een DSG-bak met 10 versnellingen, terwijl zeven nu het hoogst haalbare is. Andere merken zijn druk in de weer met 9-traps versnellingen, maar Volkswagen prefereert blijkbaar een extra versnelling om betere verbruikscijfers en hogere prestaties te bereiken. Aandrijflijnen die maximaal 500 Nm leveren kunnen de nieuwe DSG aangemeten krijgen, want meer trekkracht kan de versnellingsbak niet optimaal verwerken.

Driecilinders
De nieuwe Polo krijgt hem, Volkswagen's nieuwe 1.0 TSI-driecilinder. Helaas konden we hem nog niet rijden bij de introductie, maar de prestatiecijfers beloven veel goeds. In de Polo is hij als 95 pk en 160 Nm sterke variant te krijgen, evenals een 110 pk en 200 Nm sterke configuratie. Maar de compacte krachtbron komt ook naar het motorruim van de Golf, waarin hij 115 pk en 200 Nm sterk zal zijn. Eind dit jaar zal het blok te verkrijgen zijn.

Aardgas
Verder is de Volkswagen Auto Groep (VAG) druk bezig met de integratie van aardgas in aandrijflijnen. Wat te denken van de Audi A3 g-tron en de Skoda Octavia G-TEC. Die gebruiken op de 1.2 liter TSI-viercilinder gebaseerde CNG-motoren, maar VAG is ook in de weer met het ontwikkelen van driecilinders die het gemak van CNG kunnen benutten.

Andere aandrijflijnen
De Golf is al jarenlang het pronkstuk van Volkswagen en dat benadrukken ze door te zeggen dat hij geschikt is voor elke moderne aandrijflijn. Zo rijdt hij al rond met conventionele benzine- en dieselmotoren, maar komen de Golf GTE en e-Golf ook spoedig op de markt. Daarbovenop komt het hierboven genoemde CNG ook nog als beschikbare brandstof en is de Golf volgens Volkswagen al geschikt voor brandstofcel-aandrijving.

Gerelateerde artikelen

Vernieuwde Volkswagen Polo BlueGT, CrossPolo en BlueMotion

Autonieuws
Meer info over de vernieuwde Volkswagen Polo
> Artikel lezen

Volkswagen op koers voor Pikes Peak-record

Autonieuws
> Artikel lezen

Ontwerp Volkswagen's nieuwe concept en win een stage

Autonieuws
Op zoek naar een stage? Ontwerp een conceptcar voor Volkswagen!
> Artikel lezen

Officieel: Volkswagen Golf GTE hybride en 7% bijtelling

Autonieuws
Volkswagen Golf GTE: plug-in hybride met 7% bijtelling
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.