Autonieuws

Officiële X6-jager: Mercedes Concept Coupé SUV

Mercedes-Benz is niet vies van een beetje nichevulling, getuige de meesterzetten die onder andere de introductie van de CLS- en CLA-klasse bleken te zijn. Das Haus is echter niet altijd degene die een nieuwe nichemarkt in het leven roept, want BMW heeft met de X6 een aantal jaar geleden een geheel nieuw segment gecreëerd. Een segment waar Mercedes maar al te graag in wenst te duiken, en de Mercedes Concept Coupé SUV is de belichaming van die wens.

Dat de Mercedes Concept Coupé SUV er aan zat te komen konden we al op onze vingers natellen. In 2011 meldde het merk namelijk al met een X6-concurrent op de proppen te komen. Er zijn echter wat jaren overheen gegaan voordat Mercedes écht tevreden was het met resultaat. En dat is deze conceptcar geworden, die zeer waarschijnlijk door het leven zal gaan als Mercedes MLC. Met de 'C' van Coupé, ongewtijfeld.

Daklijn
Want wie dit model in een notendop wil beschrijven, kan simpelweg 'een SUV met een coupé-daklijn' zeggen. Met het segment dat enkel zo te beschrijven valt maakten we een jaar of 6 geleden kennis. BMW riep een geheel nieuwe markt in het leven en gaf er zelfs een aparte naam aan, de Sports Activity Coupé. De keuze werd echter van meet af aan met enige scepsis ontvangen. Onterecht, bleek later, want de BMW X6 was een regelrechte hit. Vooral in markten als Rusland en de Verenigde Staten sloeg de SUV aan en werd hij aan de lopende band verkocht. Een doorn in het oog van Mercedes, die vanaf volgend jaar dus echt klaar is om de strijd aan te gaan. Niet geheel toevallig kiest Das Haus de fabriek in Tuscaloosa, Alabama uit voor de productie van de MLC. Want hoe dichter bij de grootste afzetmarkt geproduceerd wordt, hoe lager de prijzen daar zijn.

Iets groter
Goed, nu weten we iets over de achtergrond van Mercedes' keuze om met de MLC de markt te betreden. Over naar de informatie die we over de Concept Coupé SUV hebben. Qua afmetingen valt hij iets groter uit dan zijn gedoodverfde concurrent uit München. Met een lengte van 4,93 meter, breedte van 2,04 meter en hoogte van 1,74 meter is hij in alle opzichten namelijk iets groter dan de X6. Die staat namelijk 4,88 meter lang, 1,98 meter breed en 1,69 meter hoog. Extra centimeters dus, die de binnenruimte wellicht goed zullen doen. Al is daar in de al X6 geen gebrek aan
Het onderstel leent de MLC van zijn SUV-broer, de M-klasse, en onder de kap van deze conceptcar ligt een 333 pk sterke V6, die 480 Nm aan trekkracht levert. Schakelen doet de Concept Coupé SUV via Mercedes' 9G-tronic automaat.

2015
Volgend jaar staat de onthulling van de Mercedes MLC naar alle waarschijnlijkheid in de planning, wanneer Mercedes dus definitief de strijd aangaat met BMW. Dan staat de tweede generatie van de X6 overigens ook te trappelen, dus dat belooft wat. 
Naar onze verwachting zal de uiteindelijke productieversie van de MLC het slagveld nagenoeg identiek aan deze conceptcar betreden. En dat is goed nieuws, want zeg nou zelf, hij ziet er zeer gelikt uit.

Gerelateerde artikelen

Topcar vertimmert Mercedes GLE Coupé

Tuning & styling
Topcar vertimmert Mercedes GLE Coupé
> Artikel lezen

Mercedes-Benz Concept Coupé SUV komt de X6 bestrijden

Autonieuws
Mercedes-Benz Concept Coupé SUV komt de X6 bestrijden
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GLE 63 S Coupé voor Australische politie

Autonieuws
Mercedes-AMG GLE 63 Coupè voor Australische politie
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.