Autonieuws

Mazda viert feest met MX-5 25th Edition en chassis volgende generatie

Eigenlijk hadden we gehoopt op de gloednieuwe MX-5, maar helaas. Toch heeft Mazda wel degelijk nieuws te melden rondom die auto. De Japanners zetten in New York namelijk niet alleen de speciale 25th Anniversary Edition neer, maar ook hét chassis van de volgende generatie.

Op de New York Auto Show toont Mazda deze week de MX-5 25th Anniversary Edition, natuurlijk ter ere van het bijzondere jubileum. De auto zelf kennen we: het is in de basis namelijk de bekende Cabriolet-Coupé met elektrisch inklapbare hardtop, ditmaal uitgevoerd in Soul Red Metallic. Het contrast wordt verzorgd door het zwarte dak, zwarte A-stijlen en dito spiegelkappen. Waar Mazda echter mee innoveert op de beurs is het nieuwe SkyActiv-chassis waarop de nieuwste, vierde generatie MX-5 gestoeld zal zijn.

100 kilo
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Mazda verwacht een enorme 100 kilogram van het gewicht af te schaven. En we zeggen ‘enorm’ omdat het relatief veel is op een auto met al een gunstig leeggewicht van 1.050 kilogram. Reken er dus maar op dat de kwieke roadster een nóg beter rijgedrag zal kennen en vlotter uit de bocht zal kunnen komen. Het scherpere rijgedrag is toe te rekenen aan een lager zwaartepunt en het nog meer centraler in de auto plaatsen van de motor. Dit verbetert de gewichtsverhouding tussen de voor- en achteras, met als gevolg een verhoogde rijbeleving.

Veiligheid
Minder gewicht is doorgaans altijd positief, mits het de veiligheid niet in gevaar brengt. En laat Mazda dat nou net goed in de smiezen hebben. Ze benadrukken namelijk dat ondanks het gewichtsverlies de stijfheid en crashbestendigheid is verbeterd. Louter positieve punten dus. De MX-5 25th Anniversary Edition gaat overigens aan onze neus voorbij: hij wordt enkel in de Verenigde Staten geleverd. Jammer, maar in het veelbelovende nieuwe SkyActiv-chassis weten we gelukkig troost te vinden. Het laat ons met smart wachten op het definitieve onthullen van de vierde generatie MX-5.

Gerelateerde artikelen

From Russia with love: Mazda MX-5 Ice Race 2014

Reportages
Dwars!
> Artikel lezen

Samenwerking Alfa Romeo en Mazda definitief

Autonieuws
Samenwerking Alfa Romeo en Mazda definitief
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.