Autonieuws

'LaRo' Discovery Vision Concept luidt nieuw SUV-tijdperk in

Een kwart eeuw bestaat de Land Rover Discovery nu, waarin het uitgeroeide tot een icoon. 25 lentes jong dus. Het voelt niet eens zo heel oud, maar in werkelijkheid is het echt een eeuwigheid wanneer je hebt kennisgemaakt met de zonet gepresenteerde Discovery Vision Concept.

Met de Discovery Vision Concept, die zijn première beleeft op de New York Auto Show, gunt Land Rover ons een voortuitblik op de toekomstige Discovery en zijn gezinsleden. Want jawel, de Discovery wordt na een kwart eeuw voor het eerst vader van twee nakomelingen, waarvan de opvolger van de Freelander de eerstgeborene zal zijn in 2015. Maar goed, dat is – op de soortgelijke designtaal na – voor nu nog even toekomstmuziek. Laten we eerst maar eens een blik werpen op ‘papa’. En wat voor één. Om dat aan te geven heeft Land Rover haar nieuwste studiemodel voor het gemak maar eventjes naast de Virgin Galactic in Manhattan geparkeerd, een futuristisch vliegtuig dat ruimtereizen voor normale stervelingen in het nabije heden mogelijk zal maken. Een schaalmodel weliswaar, maar dat is voldoende om aan te geven dat de toekomstige ‘Disco’ eigenlijk nog maar weinig van doen heeft met zijn voorvaderen.

Range Rover
Land Rover is zo vol van de (design)plannen dat het heeft uitgerold om de nieuwe Discovery-familie vorm te geven, dat het maar wat lastig is tussen de vele marketingregels door te lezen. Wellicht is het zodoende maar beter om op onze eigen eerste indruk af te gaan. Het globale lijnenspel is terug te leiden naar het verleden en het heden, maar daarmee is ook alles gezegd. De Discovery Vision heeft in visueel opzicht nog maar weinig op met de auto waaraan we 25 jaar lang gewend zijn geraakt en heeft misschien nog wel het meeste weg van – jawel – een Range Rover, en dan in het bijzonder de Sport. Het vertrouwde robuuste is er zo goed als afgestoft en maakt plaats voor een dikke laag lifestyle. Wij vinden de Vision Concept prachtig om naar te kijken, net zoals we dat graag doen naar een ‘Range’, maar vrezen zodoende ook een beetje voor de onderlinge karakterverschillen. Als dit zo blijft in 2015, waarom dan nog een Range Rover kopen en vice versa is een vraag die momenteel opdoemt.

Multifunctioneel
Die vraag dringt zich zo mogelijk nog meer aan wanneer de portieren worden opengeslagen. De Vision Concept biedt normaliter plaats aan 7 personen, maar kan na een druk op de knop ook een 6-, 5- of zelfs 4-zitter worden als de inzittenden nogal veeleisend zijn. De stoelen zijn daartoe zowel om te klappen als naar voren en achteren te schuiven. Uiteraard geheel elektrisch, want gemak dient de mens bij de Vision Concept. Dat laatste gaat zelfs zo ver dat de conceptcar van enkele features is voorzien die we nog nooit eerder zijn tegengekomen op welke auto dan ook.
Ergens in dat maagdelijk witte, maar sfeervolle, vol-lederen huiskamer-interieur – dat bovendien volledig afwasbaar is – bevindt zich de Remote Controle Drive. Met deze knop zorgt de bestuurder dat terreinrijden niet meer moeite kost dan een wandeling in het park. En dat terwijl niemand achter het stuurwiel zit. Ja, je leest het goed, de Discovery Vision Concept kan – op langzaam tempo – geheel op eigen benen staan, zowel op de openbare weg als daarbuiten. Zelfs het automatisch aankoppelen van een trailer is mogelijk.

Transparent Bonnet
Niet nieuw, maar momenteel nog altijd erg high-tech is laserverlichting. Op de Vision Concept dient het meerdere doelen, met als eerste natuurlijk ‘zien en gezien worden’. Ook kan de vooruitstrevende lichttechniek objecten ‘opspeuren’ en vervolgens tijdelijk ‘uitlichten’, alsook ondersteunen bij nachtelijke navigatie door wegmarkeringen, symbolen en andere verkeerssignaleringen uit te lichten.
Maar de coolste noviteit is toch wel de reeds besproken Transparent Bonnet, de ‘doorzichtige’ motorkap. Met deze bijzondere gimmick wordt de normaliter onzichtbare modderpoel dan wel dat enorme rotsblok voor je alsnog zichtbaar gemaakt doordat de beelden die meerdere camera’s voorin de auto hebben geregistreerd – via het head-up display – worden geprojecteerd op de motorkap.

Nog meer science-fiction
En er is nog meer. Indien gewenst kan zwaar terrein nog eenvoudiger overwonnen worden door Terrain Scanning in te schakelen, weer een handige feature binnen de volgende generatie van Land Rover’s All-Terrain Responce System. Infraroodlasers in de mistlampbehuizingen kunnen namelijk de omgeving voor de auto scannen op lastige obstakels, om die daarna letterlijk in kaart te brengen aan de hand van een digitale routemap in het instrumentarium pal voor je neus. Het All-Terrain Coach Guidance System is er vervolgens om je als het ware bij de hand te nemen en je te begeleiden op de route die je er zonder kleerscheuren van afbrengt. Je hebt het vast wel eens gezien in een of andere science-fiction-film, maar Land Rover maakt het anders nu wel behoorlijk tastbaar. Kortom, mocht de full size SUV ten dode opgeschreven bevonden zijn, dan is de Discovery Vision Concept degene die het oer-model op ongelofelijke wijze weer nieuw leven inblaast. Petje af voor Land Rover.

Gerelateerde artikelen

Een visuele ode aan 25 jaar Land Rover Discovery

Fotogalleries
Een visuele ode aan 25 jaar Land Rover Discovery
> Artikel lezen

Nieuwe Land Rovers krijgen Discovery-label

Autonieuws
Nieuwe Land Rovers krijgen Discovery-label
> Artikel lezen

Feestmodel: Land Rover Discovery XXV Edition

Autonieuws
Feestmodel: Land Rover Discovery XXV Edition
> Artikel lezen

Beter zicht met 'doorzichtige' motorkap van Land Rover

Autonieuws
Beter zicht met doorzichtige motorkap van Land Rover
> Artikel lezen

Land Rover’s modellen worden allemaal submerken

Autonieuws
Land Rover’s modellen worden allemaal submerken
> Artikel lezen

Jamie Oliver kiest voor LaRo Disco met ingebouwde keuken

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.