Autonieuws

BMW X5 eDrive nog steeds in de conceptfase

Driekwart jaar geleden werd de Concept X5 eDrive gepresenteerd. Een plug-in hybride, BMW's eerste. Spyshots van prototypes doken vervolgens veelvuldig op en enkele media kon ook al eventjes van de auto proeven. De volgende stap is een productiemodel zou je denken, maar niets is minder waar. In New York volgend week zal opnieuw een conceptversie staan.

Het voor de tweede keer een concept tentoonstellen betekent doorgaans twee dingen: BMW is nog niet toe aan het productiemodel, maar heeft wel vorderingen geboekt die het graag met de wereld wil delen. Optie twee is dat de Concept X5 eDrive onverhoopt vertraging heeft opgelopen en BMW wil voorkomen dat de auto in de vergetelheid raakt. Sinds augustus vorig jaar is het immers angstig stil rond de stekker-X5. Veel nieuwe prestatiecijfers zijn er in elk geval niet beschikbaar, dus welke van deze twee opties het is kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wat we wel weten is hoe het plug-in hybridesysteem definitief zal gaan werken.

xDrive
De motorische basis wordt gevormd door een 2.0 liter viercilinder die we ook wel kennen als ‘28i’ en 245 pk levert. Die wordt bijgestaan door een 95 pk producerende elektromotor, en samen werken ze samen om alle vier de wielen aan te drijven. Een combinatie van het eDrive- en xDrive-systeem dus, wat een primeur betekent voor het Beierse bedrijf.
Volledig gebruikmaken van het eDrive-systeem kan over een afstand van 30 kilometer en met een topsnelheid van 120 km/h. Korte snelwegritten zijn dus volledig uitstootloos te voltrekken. Wie de X5 eDrive echter ten volle wil benuttenmoet volgens BMW gaan hybriden. Dan is de wisselwerking tussen benzine- en elektromotor optimaal en ligt het opgegeven gemiddelde fabrieksverbruik zelfs op een schamele 3,8 l/100 kilometer bij een CO2-uitoot minder dan 90 g/km. Een bijtelling van 14% is daarmee nog altijd mogelijk.
In hybride-modus is bovendien het volle snelheidspotentieel te benutten, al zal het verbruik dan aanzienlijk hoger komen te liggen. De Concept X5 eDrive kan onder de 7 seconden al op de 100 km/h zitten, mede door het koppel van 250 Nm dat door de elektromotor vanaf nul toeren per minuut beschikbaar is. Wat de gecombineerde trekkracht is vermeldt BMW helaas niet. De '28i'-motor levert normaliter al 350 Nm.

Drie modi
Via de Driving Experience Control-schakelaar in de X5 zijn, naast de normale rijmodi, drie nieuwe modi te selecteren. Met Auto eDrive benut je de aanwezige hybridesystemen optimaal, terwijl de Max eDrive-modus volledig elektrisch rijden garandeert. Als je denkt de accu later nog nodig te hebben, kan je met de Save Battery-stand het acculaadniveau op hetzelfde peil houden. Dit trio aan rijmodi vergezelt zoals gezegd de standaard aanwezige Sport, Comfort en Eco Pro standen van de DEC-schakelaar.

Volgende week staat de BMW Concept X5 eDrive op de New York Auto Show.

Gerelateerde artikelen

BMW i8 First Edition: forse prijs voor early adopters

Autonieuws
BMW i8 trapt levering af met First Edition
> Artikel lezen

BMW 3-serie Plug-in Hybrid bijna productieklaar

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.