Autonieuws

Wegbelijning ‘Glowing Lines’ mogelijk alternatief voor straatverlichting

Aan de ene kant is het erg futuristisch, aan de andere kant roept het een gevoel van ‘waarom heeft niemand hier eerder aan gedacht?’ op. We hebben het hier over de zogenoemde Glowing Lines, lichtvasthoudende belijning op de autoweg. Een toekomstige vervanger voor straatverlichting?

De laatste jaren is er veel te doen geweest over straatverlichting. Het zou op veel plekken, met name langs de snelweg, volstrekt onnodig zijn tijdens bepaalde (nachtelijke) uren. Bovendien vreten al die brandende lampen energie. Anderzijds blijkt het telkens aan- en uitschakelen weer meer geld te kosten dan het oplevert. Kortom, wordt het niet eens tijd voor een alternatief?  Deze Glowing Lines-belijning bijvoorbeeld. De 'techniek' ervan klinkt in elk geval veelbelovend.

Lichtgevende verf
Glowing Lines is een uitvinding van kunstenaar Daan Roosegaarde, die daarbij de hup kreeg van het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans, en werkt zoals een vast wel bekende 'glow-in-the-dark'-product dat op basis van lichtgevende verf is gemaakt. Maar dan langer én beter. Tot wel twaalf uur lang vangt de speciale verf UV-licht op om deze vervolgens te gebruiken om de belijning te doen oplichten. Genoeg om tijdens het grootste deel van het jaar de snelweg ’s nachts zichtbaar te maken voor bestuurders.

N329
De test met Glowing Lines wordt nu nog op kleine schaal uitgevoerd, namelijk op de N329 bij Oss. Op een traject van 500 meter lang ligt de innovatieve belijning er in de nachtelijke uurtjes gloeiend bij. Dus als je zelf een oordeel wilt vellen over de werking van het goedje, dan kan je het daar met eigen ogen zien. Als de 'glow-in-the-dark'-belijning in de smaak valt, kan Heijmans op meer locaties in Nederland het aanbrengen. Er zou zelfs al interesse uit het buitenland zijn getoond.

Gerelateerde artikelen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept lekt uit

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW neemt laserlicht in productie (i8)

Autonieuws
BMW neemt laserlicht in productie (i8)
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?

Autonieuws
Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.