Autonieuws

Sedan-bommetje: Citroën DS5 5LS R

De Racing-modellen van de DS3 zijn opwindende rijijzers en deze DS5 5LS R, die Citroën zojuist heeft gepresenteerd, doet daar doodleuk een schepje bij bovenop zodra de indrukwekkende cijfers op je ingewerkt zijn.

Mocht deze DS je niet bekend voorkomen, voel je niet bezwaard. Citroën bouwt hem exclusief voor de Chinese markt, waar hij binnenkort als minder potente DS5 5LS te verkrijgen is. In Europa zal je hem niet tegenkomen, maar deze R-versie wilden we toch niet onthouden. Al was het alleen maar vanwege zijn gelikte, karmijnrode uitstraling en wild kloppende motorhart.

Extreem hitsig
Om tot de DS5 5LS R te komen deed Citroën een beroep op haar WRC-team, dat haar kennis en kunde losliet op de 1.6 liter THP-motor voorin. In de DS3 Racing levert dat al een niet mals 207 pk op, maar dat is slechts een schijntje vergeleken met het resultaat voor de 5LS R Concept. Maar liefst 300 pk wisten de Franse rallymeesters eruit te peuteren. Dit bij een – voor een 1.6 – eveneens zeer indrukwekkend koppel van 400 Nm.

Bochtenridder
Om de lat voor snelle prestaties nog hoger te leggen, liet Citroën de auto 15 mm door de knieën zakken, werd het chassis aangepast en ook de spoorbreedte vergroot. Gevoelsmatig zal de 5LS R aan de weg kleven, en om zo snel mogelijk elke bocht uit te accelereren is voorzien van een WRC-achtige sequentiële versnellingsbak met schakelflippers achter het stuur. Krachtige remmen achter 20 inch wielen verzekeren dan weer een optimale vertraging. Kortom, die R-badge lijkt dit sedan-bommetje wel te verdienen.

Gerelateerde artikelen

Citroën DS5 Hybrid4 alsnog met 14%

Autonieuws
Citroën DS5 Hybrid4 alsnog met 14%
> Artikel lezen

Citroën richt motorsportdivisie DS Performance op

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijzen vernieuwde (Citroën) DS 5 bekend

Autonieuws
Details vernieuwde Citroën DS 5
> Artikel lezen

Citroën hijst DS-modellen in maatpak

Autonieuws
Citroën hijst DS-modellen in maatpak
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.