Autonieuws

De zomer begint met de BMW M4 Cabriolet

Voor de liefhebbers van BMW's hardcore M-modellen vormt een cabriolet een compromis, maar oh wat zijn wij er fan van. Het dak neer laten strijken en vervolgens genieten van een symfonie gevormd door een krachtige benzinemotor en – in dit geval de vier – uitlaatpijpen. Laat de zomer maar beginnen, de M4 Cabriolet doet ons verlangen ernaar alleen maar verder toenemen.

Het recept vormt geen verrassing natuurlijk; zowel de M4 alsook de 4-serie Cabriolet kennen we al en deze M4 Cabriolet vormt een kruising tussenbeide. Dat betekent dat ook in dit geval BMW gebruik maakt van een stalen dakconstructie met drie panelen. Die geeft de M4 Cabrio in gesloten vorm een lijn die redelijk nauw aansluit bij die van een Coupé. Maar met een druk op de knop kan deze M4 20 seconden later al pronken met een zuivere lijn. De koprolbescherming zit verstopt achter de hoofdsteunen en zelfs antennes zijn nergens meer te bespeuren. Het dak is dan in de kofferbak neergestreken, waar het 150 liter van het maximale volume van 370 liter voor zich opeist. De transformatie kan al rijdend, maar je moet je wel houden aan een slakkengangetje van niet meer dan 18 km/h. Dat is dan weer het nadeel van een metalen kap ten opzichte van een stoffen exemplaar.

Typische M-genen

De visuele kenmerken van de andere M-modellen worden gewoon getransplanteerd naar deze cabrio. Met inbegrip van de ‘powerdome’ op de motorkap (ooit noodzaak om de achtcilinder er in te krijgen, maar nu niets meer dan een gimmick), de agressiever gelijnde bumperschilden, de achterbumper met vier uitlaatpijpen en de specifieke interieuraankleding.

Niet zo snel als M4 Coupé

De M4 Cabrio wordt aangedreven door dezelfde 431 pk en 550 Nm sterke zes-in-lijn turbomotor als de M3 en M4 Coupé. Maar natuurlijk weegt het vouwdak met al z’n mechaniek meer dan een simpel geperst dak. En dat betekent dat deze nieuweling aftikt op 1.750 kg, terwijl z’n minder op show ingestelde broers onder anderhalve ton blijven. Er is nog steeds keuze uit een handgeschakelde zesbak of een automaat met dubbele koppeling die zeven verzetten aanspreekt om voorwaarts te gaan. In het eerste geval is 100 km/h afgewerkt in 4,6 seconden, in het tweede geval is het twee tienden eerder. Het verbruikscijfer bedraagt 9,1 l/100km of 8,7, wederom afhankelijk van de transmissiekeuze.

Elektronica

Sturen doe je in een M4 tegenwoordig ook met een elektrisch bekrachtigd stuur. En alsof dat nog niet genoeg is wordt de achteras ook voorzien van een M-differentieel dat niet op mechanische kracht zijn werk doet, maar door elektronica wordt aangestuurd. Even slikken? Ach, als we met de M4 (Cabriolet) gaan rijden zal ongetwijfeld blijken dat ze bij BMW M hun werk goed hebben gedaan. Anders hadden ze er echt hun fiat niet op durven geven. Wat looks betreft kan de M4 voor ons in ieder geval al niet meer stuk. Zeker het exemplaar zoals BMW op deze eerste foto’s naar buiten heeft gebracht straalt toch pure overtuigingskracht uit?

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW M3 Sedan en M4 Coupé officieel

Autonieuws
In detail: BMW M3 Sedan & M4 Coupé
> Artikel lezen

Hint deze BMW M2 Concept naar terugkeer CSL-naam?

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.