Autonieuws

Maak je auto zomerklaar

De eerste zonnige lentedagen hebben we inmiddels achter de rug, waarmee het erop lijkt dat we de winter officieel achter ons hebben gelaten. Ondanks dat Koning Winter niet erg streng voor ons was dit jaar hebben veel mensen winterbanden onder hun auto laten monteren. Een uitstekende keuze, omdat winterbanden bij temperaturen beneden de zeven graden aanzienlijk meer grip bieden. Met het huidige lenteweer en de zomer in aantocht wordt het echter weer tijd om je auto klaar te maken voor de warme dagen.

Waarom zomerbanden?

Waar winterbanden het beste presteren bij temperaturen beneden de zeven graden, doen zomerbanden dit bij temperaturen erboven. Dit heeft onder andere te maken met het verschil in de rubbersamenstelling van beide soorten. Winterbanden bevatten meer silica, een grondstof dat de banden flexibel en elastisch houdt bij lage temperaturen. Daarbij is het profiel van winterbanden zo ontworpen dat ze meer grip bieden op koude en gladde wegdekken. Naarmate de temperatuur stijgt, wordt de remweg van winterbanden echter langer. Zomerbanden hebben met hun profiel daarentegen een maximale grip op de weg doordat de wrijving met het wegoppervlak optimaal is. De ANWB heeft diverse typen zomerbanden getest. De uitkomst vind je hier.

Onderhoudstips

Het is natuurlijk niet goedkoop om elk half jaar de banden te verwisselen. Om zo lang mogelijk plezier van je set banden te hebben is het daarom verstandig om ze goed te onderhouden. Om die reden hebben we een aantal nuttige tips voor je op een rijtje gezet om de levensduur van je rubber te verlengen.

Controleer je bandenspanning
Het is misschien een open deur, maar het is erg nuttig om je bandenspanning met regelmaat te controleren. De juiste spanning verlengt niet alleen de levensduur, je rijdt er ook nog eens zuiniger door. We raden aan om je spanning elke maand te controleren. Doe dit bij voorkeur wanneer de banden koud zijn!

Uitlijnen
Wanneer de positie van je wielen niet optimaal is uitgelijnd zorgt dit voor een verminderde wegligging. Dit heeft als gevolg dat de veiligheid en de levensduur van je banden sterk verminderen. Bovendien kan je auto flink gaan scheeftrekken tijdens het rijden en verbruik je aanzienlijk meer brandstof.

Balanceren
Bij de montage van nieuwe wielen is het noodzakelijk dat de banden gebalanceerd worden. Bij het gebruik van wielen die over de hele omtrek niet even zwaar zijn gaat de auto trillen of schudden bij hogere snelheden.

Slijtage nagaan
Banden hebben helaas niet het eeuwige leven. Hoe meer kilometers je maakt, hoe meer ze logischerwijs zullen slijten. Daarom is het verstandig om regelmatig je profieldiepte te controleren. Het minimale profiel is op 1.6. mm wettelijk vastgesteld. Profielen die daar onder zitten komen dan ook niet door de apk keuring. Komt de profieldiepte van je banden in de buurt van de 1.6 mm? Dan wordt het tijd om over nieuwe banden te denken. Gemiddeld hebben deze een profieldiepte van 8 mm, waar je voorlopig dus wel weer even meer vooruit kunt. Voor nieuwe banden kun je o.a. terecht bij Tirendo.nl.

Bron: Tirendo.

Gerelateerde artikelen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.