Autonieuws

Volkswagen Golf 40 jaar

De highlights van 40 jaar Volkswagen Golf

Wat vliegt de tijd toch snel. Al weer 40 jaar is het geleden dat de Volkswagen Golf voor het eerst van de band rolde. Na evolutie op evolutie zijn we reeds aanbeland bij de zevende generatie, maar wie verder kijkt dan het veranderlijke plaatwerk zal inzien dat de Golf al die tijd heel erg zichzelf is gebleven. Enkele highlights van deze levende volkslegende.

Stoute dromen

Stoute dromen

Op 29 maart 1974 liep in Wolfsburg de allereerste Golf van de band. Volkswagen droomde erover en had destijds meteen getekend voor enkele honderdduizenden exemplaren. Het zijn er tot dusver ruim 30 miljoen geworden.

Dé pionierende imagebuilder

Dé pionierende imagebuilder

De zeer innovatieve Golf zette de auto-industrie op z’n kop. En nog altijd waren de knappe koppen bij Volkswagen niet uitgedokterd. In 1976 volgde de Golf GTI, ’s wereld eerste ‘hot hatch' én daarmee bij voorbaat een verzekering voor nog vele dik gesmeerde boterhammen.

Miljonairskind

Miljonairskind

'De reden waarom de Golf een instant succes was, is omdat hij op alle fronten het precies goed deed'. Het zijn de exacte woorden van Giorgetto Giugairo, de tekenvader van de Golf I, die hiermee tevens een schouderklopje aan zichzelf uitdeelt maar eigenlijk gewoon niets minder dan gelijk heeft.

De luchtige schakel

De luchtige schakel

Met aan de ene kant een uitvoering voor het volk - de normale Golf - en aan de kant van het modellenspectrum enkele nicheuitvoeringen zoals de GTI en de GTD, een sportdiesel, mocht een open Golf natuurlijk niet ontbreken. Volkswagen bracht hem in 1979.

Zo blij als de bijrijder

Zo blij als de bijrijder

In 1983 was het dan zover: ronde twee. De Golf II was onmiddelijk als zodanig herkenbaar, maar veel ruimer, moderner, stiller én praktischer met de komst van een 5-deursuitvoering.

(R)evolutie in aantocht

(R)evolutie in aantocht

We schrijven 1991. De Golf III is gelanceerd. Het rondere design is wennen in tegenstelling tot de overige vertrouwde aspecten. Toch opnieuw een echte Golf, maar wel eentje die veel volwassener voor de dag komt. Airbags, cuise control, directe injectie voor de TDI en een Variant-station; de Golf kan weer jaren vooruit.

Huilen met een glimlach

Huilen met een glimlach

De Golf III kende een kortere levenscyclus. Slechts zes jaar na dato werd de Golf IV geïntroduceerd, in 1997. Vervolgens liet Volkswagen ons nog vijf jaar wachten op de giller van allemaal, de R32 met fantastisch jankende 241 pk sterke 3.2 V6.

Kilo's komen met de jaren

Kilo's komen met de jaren

Met de Golf V viert de Golf zijn 30ste verjaardag. Een leeftijd die ‘em enigszins was aan te zien. Het model oogde niet alleen zwaarlijviger, hij was het ook daadwerkelijk. Die extra kilo’s bleek hem echter niet in de weg te zitten.

Aan de beademing

Aan de beademing

Met de Golf VI werd definitief afscheid genomen van geheel zelfstandig ademende motoren. Volkswagen werd groot aanhanger van de turbo, met als meest gierende pretnummer de Golf R, goed voor 270 pk uit een geblazen tweeliter viercilinder.

Terug bij af

Terug bij af

De Golf VII, het heden. Maar in positieve zin ook het verleden en daarmee duiden we op het leeggewicht, de binnenruimte en het brandstofverbruik. De jongste Golf is in menig opzicht een Golf van de vierde generatie en daarmee een behoorlijk stap in de goede richting.

Toekomst zonder muziek

Toekomst zonder muziek

Over een stap in de goede richting gesproken. Wederom neemt de Golf daarin het voortouw: het betaalbaar maken van elektrisch rijden. De e-Golf mag daarin misschien geen pionier zijn, tezamen met de hybride-aangedreven Golf GTE, staat hij hierin sterker dan elk andere middenklasser. Tot in 2054, beste allemansvrind!

Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers