Autonieuws

Terugkeer viercilinders bij Porsche is zeker

De geruchten gingen al langer en nu heeft Porsche dan ook bevestigd dat er intern viercilinder-motoren in ontwikkeling zijn. De toekomstige Boxster en Cayman zullen waarschijnlijk de spits afbijten.

Het is officieel: na een afwezigheid van 20 jaar (968) keert de viercilinder keert terug bij Porsche. Het merk ontkomt er ook niet aan door de alsmaar strenger worden emissie-eisen. Met de 919 Hybrid, Porsche’s LPM1-racer voor de 2014-editie van de 24 Uren van Le Mans, werd alvast een beginnetje gemaakt aan de genoodzaakte ‘downsizing’. Die volbloed beschikt namelijk over een zwaar opgefokte 2.0 liter viercilinderturbo met ‘meer dan 500 pk’. Zo bont zal het niet worden met de in ontwikkeling zijnde viercilinders voor straatmodellen, maar 400 pk moet zeker haalbaar zijn, heeft Porsche-baas Matthias Müller laten weten.

912
Echter, anders dan de V4 in de 919 Hybrid blijft Porsche bij de viercilinder voor de Boxster en Cayman trouw aan het ‘platte’ boxermotor-concept (waarbij de cilinderparen recht tegenover elkaar liggen). Aan geavanceerde turbotechnologie om een handje te helpen bij het realiseren van de voorgenoemde steile vermogenskrommes, en Müller sluit zodoende niet uit dat ook andere Porsche’s in aanmerking komen voor een viercilinder-boxer. De Macan onder andere, maar wie weet ook de 911. Met de 912 van weleer in het achterhoofd lijkt de geschiedenis zich daarmee te herhalen.

Gerelateerde artikelen

'74 Porsche 911 RSR 2.1 Turbo jaagt op miljoenen

Autonieuws
'74 Porsche 911 RSR 2.1 Turbo jaagt op miljoenen
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Gloednieuw motorblok voor elke Porsche 911 GT3, type 991

Autonieuws
Gloednieuw motorblok motor voor elk Porsche 911 GT3, type 991
> Artikel lezen

Eén Studiotorino Moncenisio of drie Porsche's Cayman?

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche Boxster en Cayman GTS slijpen de messen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.