Autonieuws

Eerste beeld en details Jaguar XE

In 2015 komt Jaguar met haar langverwachte compacte sedan op de markt. Ondanks dat de fabrikant nooit een geheim heeft gemaakt van de komst van het model doen ze voor het eerst heel concrete uitspraken. Zo weten we bijvoorbeeld hoe hij heten gaat: Jaguar XE.

Eind dit jaar trekt Jaguar het doek van deze XE. Het model dat volop de concurrentie aan moet gaan met de 3-serie, A4 en C-klasse zal goed beslagen ten ijs komen. Zo is het bijvoorbeeld de allereerste auto in zijn segment die beschikt over een aluminium monocoque. Een noviteit. Jaguar wil met de advanced aluminium architecture, zoals die debuteerde met de presentatie van de C-X17 concept, het gewicht zo laag mogelijk houden. Tegelijkertijd is de zelfdragende carrosserie zeer stijf. Beide factoren moeten in belangrijke mate bijdragen aan de sportieve rij-eigenschappen die volgens Jaguar van het merk worden verwacht.

Brede range
De XE zal als eerste Jaguar worden geleverd met motoren uit een gloednieuwe familie genaamd Ingenium. Deze viercilinder benzine- en dieselversies kunnen volgens Jaguar zowel in lengterichting alsook dwars gemonteerd worden en bovendien gecombineerd worden met achter- of vierwielaandrijving. Kijk, dat geeft meteen prijs dat de XE dus van achterwielaandrijving zal worden voorzien. Zo hoort het Jaguar! De Britten laten tevens vol trots weten dat er een XE komt met een topsnelheid van ruim 300 km/h, maar ook eentje met een CO2-uitstoot van maximaal 100 g/km. Een zeer brede range dus.

Focus op Duitsland
Tegelijkertijd met het meedelen van deze feiten verspreidde Jaguar in Genève een foto van het front van de XE. En hoe gecharmeerd wij ook zijn van het design van de huidige Jaguar-range hadden we toch enige vernieuwing verwacht. Een teleurstelling? Ja, enigszins. Maar anderzijds geloven wij er ook in dat de Jaguar XE een spannende gelijnd alternatief wordt voor het machtige Duitse trio. Want hoe je het ook wendt of keert, daarop zal de focus liggen.

Gerelateerde artikelen

XE SV Project 8 laat alle Jaguars achter zich

Autonieuws
XE SV Project 8 laat alle Jaguars achter zich
> Artikel lezen

Brute Jaguar XE SV Project 8 jaagt over de Nordschleife

Autonieuws
Jaguar XE Project 8
> Artikel lezen

Spyshots: Jaguar XE SV Project 8 bijna klaar voor lancering

Spyshots
Spyshots: Jaguar XE SV Project 8 bijna klaar voor lancering
> Artikel lezen

XE SV Project 8 is sterkste Jaguar ooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Jaguar XE SV Project 8 is snelste sedan ter wereld

Autonieuws
> Artikel lezen

Jaguar XE SVR aast op M3 en C AMG-publiek

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.