Autonieuws

Quant e-Sportlimousine boezemt louter ontzag in

Eindelijk horen we weer eens positieve berichten over de veelbelovende Quant e-Sportlimousine van nanoFlowcell. Het innovatieve bedrijf dat gevestigd is in Liechtenstein presenteert in Genève een nieuw studiemodel dat serieuze productiekansen heeft.

Het eerste levensteken dat we van de Quant vernomen stamt al weer uit 2009, toen nanoFlowcell in samenwerking met Koenigsegg een gelijknamig studiemodel presenteerde. De Zweden zagen echter toch geen heil in het project en zag af van verdere stappen. Dat geldt echter niet voor nanoFlowcell dat sinds de start van het concept in 2003 nooit aan het plan getwijfeld heeft.

Homologatie het doel
De Quant e-Sportlimousine die nanoFlowcell in Genève presenteert betekent de volgende stap voor deze fabrikant van voortuitstrevende alternatieve aandrijftechnologiën. Nunzio La Vecchia, hoofd ontwikkeling bij Quant, vertelt ons met trots dat ze tegen het einde van het jaar in totaal vijf rijdende prototypen willen realiseren. Samen met hun technische partner, het gerenommeerde Bosch, wil het bedrijf verder werken aan de aandrijflijn zodat homologatie in de toekomst mogelijk zal zijn.

Kunstwerk
Maar laten we voordat we de daadwerkelijke innovaties behandelen eerst even het design van de nieuwe Quant onder de loep nemen. Want wat een statige uitstraling bezit deze vierzitter. De zachte, volwassen lijnen liggen uiterst prettig op het netvlies en ook het interieur overtuigt door finesse. Dankzij veel organische vormen, kolossale beeldschermen en puur materiaalgebruik oogt het binnenste als een fascinerende werkplaats. Bewonder vooral het schitterende houtwerk dat al een kunstwerk op zich is.

“De gebruikte techniek werd in 1976 gepatenteerd door de NASA voor het ruimtevaartprogramma.”

Flow cell
'Maar wat is die innovatie van de Quant nu precies?' horen we je denken. Nou, het vooruitstrevende zit hem hoofdzakelijk in de manier van energieopslag. In tegenstelling tot de traditionele wijze van opslaan in een accu gebruikt de Quant e-Sportlimousine een zogenaamde ‘flow cell' waarbij het vloeibare elektrolyt zich in een externe tank bevindt. De techniek werd in 1976 gepatenteerd door de NASA voor een ruimtevaartprogramma, maar dit patent is ondertussen al vele jaren verlopen. Tegenwoordig wordt het door meerdere fabrikanten gebruikt als energieopslag van de toekomst. Deze wijze schijnt namelijk even effectief te zijn als lithium-ion, maar is vele malen duurzamer dan deze ‘traditionele’ vorm van opslag.

2.900 Nm maal 4
NanoFlowcell kijkt met een vooruitziende blik naar de aandrijflijn van de toekomst en dat uit zich in ontzagwekkende cijfers bij de Quant e-Sportlimousine. De volledig elektrisch aangedreven gevleugelde coupé beschikt over een nominaal Voltage van 600 Volt en 50 Ampère uit twee 200 liter tanks. Hiermee moet de Quant een afstand van 400 tot 600 kilometer kunnen rijden, terwijl liefst vier elektromotoren de wielen van stuwkracht voorzien. En wat voor kracht! Elke afzonderlijke elektromotor heeft een piekvermogen van 925 pk en levert een duizelingwekkend koppel van 2.900 Nm. Hou die schrik nog even vast, want als alle vier de elektromotoren optimaal samenwerken is een topsnelheid van ruim 380 km/h haalbaar. Evenzo imponerend is dat de welbekende sprint van 0 naar 100 km/h in slechts 2,8 seconden geschied, ondanks dat het leeggewicht van de Quant e-Sportlimousine op een corpulente 2,3 ton ligt. Ongelofelijk!

“De prestaties zijn in één woord ongelooflijk!”

Productie aandrijflijn dichtbij
Zoals gezegd werkt nanoFlowcell momenteel hard om een productiemodel mogelijk te maken. Dat dit echter nog enige tijd in beslag zal nemen lijkt niet meer dan aannemelijk. We houden jullie op de hoogte.

Gerelateerde artikelen

Groen licht voor Quantino en Quant F

Autonieuws
Groen licht voor Quantino en Quant F
> Artikel lezen

NanoFlowCell Quantino: nog dit jaar de weg op

Autonieuws
NanoFlowCell Quantino: nog dit jaar de weg op
> Artikel lezen

Koenigsegg presenteert geavanceerde elektrische auto

Autonieuws
Koenigsegg presenteert geavanceerde elektrische auto
> Artikel lezen

Quant steekt de kop weer op met e-Sportlimousine

Autonieuws
Quant steekt de kop weer op met e-Sportliousine
> Artikel lezen

Vierdeurs Koenigsegg Quant laat zich zien

Autonieuws
Vierdeurs Koenigsegg Quant laat zich zien
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.