Autonieuws

Audi verrast toch met 420 pk sterke TT Quattro Sport Concept

Hoe de nieuwe Audi TT er uit ging komen te zien konden we al dromen natuurlijk. Maar de mannen uit Ingolstadt hadden toch nog een verrassing voor ons in petto. Er staat namelijk een TT Quattro Sport Concept op de stand in Genève.

Wat daar zo bijzonder aan is? Nou, hij heeft maar liefst 420 pk. En niet uit een vijfcilinder zoals de meesten misschien hadden verwacht. Nee, gewoon uit de 2.0 liter TFSI die we allemaal kennen uit onder andere de S3 en TT-S. Hiermee zet Audi een ongekend hoog vermogen-per-liter neer, want de 2.0 liter uit de Mercedes A45 AMG schopt het ‘slechts’ tot 360 pk. En daar waren we al van onder de indruk. Het is zelfs beter dan de Audi R18 die in 2001 Le Mans won, zo weten de Duitsers met trots te melden. En dat brengt ons meteen op een feit dat ons vanmorgen nog bezig wist te houden. Porsche maakte namelijk bekend dat de 919 Hybrid, hun Le Mans-wapen voor 2014, ruim 500 pk uit een viercilinder haalt. Dat lijkt op dit moment heel onrealistisch om ooit in een productiemodel terug te gaan zien, maar met dit bericht van Audi in het achterhoofd beginnen we spontaan te dromen.

Gallardo-killer
Goed, terug naar de TT Quattro Sport Concept. We kunnen er op rekenen dat die snel is. Heel snel. En niet alleen op hoge snelheid, want de krachtbron perst er ook even 450 Nm aan koppel uit. Gekoppeld aan een S-tronic versnellingsbak moet het drooggewicht van 1.344 kilogram in 3.7 seconden naar de 100 gekatapulteerd worden. Dat is even snel als een Lamborghini Gallardo LP 560-4, om maar even wat vergelijkingsmateriaal te pakken.
Z’n snelheid is echter niet het enige wapenfeit van deze conceptcar. Qua styling heeft hij namelijk ook wat te zeggen. Een duidelijk statement van Audi, dat deze TT behoorlijk sportief heeft aangekleed. Een flinke achterspoiler, dikkere wielkasten en een CFRP splitter benadrukken dat dit een rasechte racer is. Binnenin natuurlijk racekuipjes met vierpuntsgordels en een overvloed aan Alcantara. Zelfs de deurgrepen zijn in het zachte materiaal uitgevoerd. Leuk detail: op vakantie gaan met deze Quattro Sport Concept is niet aan te raden. De bagageruimte biedt namelijk ruimte voor enkel twee race helmen. Ach, precies zoals het hoort toch?

TT-RS?
Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat we hier naar de nieuwe TT-RS kijken, want qua prestatiecijfers ligt hij niet ver van de huidige versie af. Audi laat zich daar wijselijk niet over uit, en stiekem hopen we ook dat het niet zo is. De 2.5 liter vijfcilinder is een heerlijke krachtbron en die willen we graag behouden. Toch is het een kek voorproefje van wat Audi kan met de TT. En - niet te vergeten - met de 2.0 liter TFSI. Daar zit blijkbaar nog heel veel rek in en dat belooft veel voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Sportief figuurtje: Audi TT S line competition

Autonieuws
Sportief figuurtje: Audi TT S line competition
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Abt pompt Audi TTS op tot 370 pk

Tuning & styling
Abt TTS
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.