Autonieuws

Honderd jaar passie verenigd in Maserati Alfieri

Maserati viert haar honderdjarige bestaan op gepaste wijze middels een bloedstollend studiemodel. Ontmoet de Alfieri concept, het meest recente kunstwerk uit Italië dat de ware identiteit van Maserati uitstraalt.

Maserati meldt letterlijk in haar persbericht dat de timing van het Alfieri studiemodel niet beter kon. Precies in deze tijd dat men in Italië de focus lijkt te verschuiven naar sedans presenteert het merk met de drietand een fascinerende sportcoupé. Het moet de consument duidelijk maken dat het merk haar traditie van exotische GT-modellen nooit de rug zal toekeren.

A6 GCS-53
De ontwerpers van de Alfieri hebben inspiratie geput uit één van Maserati’s meest bijzondere modellen ooit, de A6 GCS-53. Deze coupé werd in 1954 ontworpen door Pininfarina en vormde daarmee voor lange tijd het laatste dat het designhuis voor Maserati heeft gedaan. Pas in de 21ste eeuw werd Pininfarina gevraagd om de Quattroporte en de GranTurismo te boetseren. Maar de Alfieri is meer dan een remake van de GCS-53. De Italianen willen haar toekomstige designplannen testen en probeerden agressieve lijnen te combineren met een sobere en krachtige stijl. Een designtaal die we in de toekomst vaker terug zullen zien bij de fabrikant.

Minimalisch interieur
In het interieur van de Alfieri gaat het er juist minimalistisch aan toe. Het designteam had de opdracht gekregen een strak en simplistisch dashboard rondom het centrale display te ontwerpen en die missie lijkt goed geslaagd. Het geheel oogt zeer evenwichtig en chique dankzij de two-tone kleurstelling bestaande uit Luna white en Dark Basalt blue. Modern vormgegeven, maar tevens met een klassiek tintje zijn de dubbele tellers achter het stuurwiel. Hoewel weergegeven op groot TFT scherm verwijst het naar de klassieke Maserati's van weleer. 

Achtcilinder uit Marranello
Technisch is de Alfieri gebaseerd op een GranTurismo MC Stradale chassis met een 24 centimeter kortere wielbasis. Het studiemodel meet 4,59 meter lang, 1,93 meter breed en is 1,28 meter hoog. Onder het atletische koetswerk schuilt een atmosferische 4.7 liter V8 uit Maranello. De achtcilinder produceert een vermogen van 460 pk en ontwikkelt een maximaal koppel van 520 Nm bij 4.750 tpm. De krachtbron is gekoppeld aan een automatische zesbak en komt via een limited-slip differentieel op de achterwielen. De prestaties wil Maserati niet met ons delen, maar dat de Italiaan beestachtig snel is staat buiten kijf.

Productie lijkt haalbaar
Maserati geeft aan dat ze een sterke drang hebben om de Alfieri productieklaar te maken. En hoewel de hoofdontwerper Lorenzo Ramaciotti niet verwacht dat het model binnen twee jaar in productie zal gaan, meldt hij wel dat het daadwerkelijke productiemodel niet ver zal afwijken. Wordt vervolgd dus!

Gerelateerde artikelen

Maserati GranTurismo en GranCabrio nogmaals bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

Gespot: Maserati Levante GTS met dikke V8

Autonieuws
Gespot: Maserati Levante GTS met dikke V8
> Artikel lezen

Ferrari-V8 voor Maserati Levante Trofeo

Autonieuws
> Artikel lezen

Onder het mes vandaan: Maserati Ghibli

Autonieuws
Onder het mes vandaan: Maserati Ghibli
> Artikel lezen

Wat heeft Maserati nu weer aan z'n fiets hangen?

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.