Autonieuws

Porsche 919 Hybrid klaar voor Le Mans

Na meer dan een decennium keert Porsche terug in de LMP1-klasse van het FIA World Endurance Championship. En ja, daarmee neemt de fabrikant ook weer deel aan de hoogste klasse tijdens de 24 Uren van Le Mans. De 919 Hybrid, waar al veel over gesproken is maar we de details nog altijd niet van kenden, vormt het wapen in deze strijd. En dit is wat Porsche inzet aan troeven.

Al 16 keer wist Porsche een overall overwinning te behalen tijdens de fameuze race op het circuit in het Franse La Sarthe. Maar ook de Duitsers beseffen dat het dit jaar niet zomaar kinderspel is. Audi zal er alles aan gelegen zijn weer naar het hoogste schavot te klimmen en Toyota zal vastbesloten zijn die overheersende macht van Audi nu eindelijk eens te doorbreken. Zou Porsche daarmee de lachende derde worden? Als het op ervaring aankomt brengen ze verreweg de meeste bagage mee naar het circuit, maar hebben ze wel meer dan tien jaar aanwezigheid in de koningsklasse moeten missen.

LMP1-kantoor
De voorbereidingen die Porsche getroffen heeft zijn dan ook indrukwekkend. Het Research & Development center is verder uitgebreid en er werd zelfs een nieuw 'LMP1-hoofdkantoor' gebouwd waar 120 medewerkers zich fulltime bezighouden met de terugkeer van Porsche in deze raceklasse. Al twee jaar! Er was dan ook een hele klus te doen, want Porsche moest geheel opnieuw beginnen. Waar Audi keer op keer kan doorontwikkelen nam Porsche weliswaar een dosis ervaring mee uit de GT-klasse, maar moest de LMP1 weer geheel opnieuw worden bekeken.

Hybride
Het resultaat van die jarenlange werkzaamheden en decennialange ervaring is vertaald in deze Porsche 919 Hybrid. De nieuwe Le Mans-bolide van de Duitsers is net als zijn grote concurrenten een hybride. Porsche koos daarbij voor een 2.0 liter viercilinder turbomotor als hoofdkrachtbron ondersteunt door een tweetal 'energy recovery systems' waarbij de teruggewonnen energie tijdelijk wordt opgeslagen en als boost kan worden gebruikt. Porsche geeft een vermogen op van meer dan 500 pk (uit een viercilinder!) en claimt nog een 250 pk extra te halen uit de elektrische aandrijflijn. Standaard wordt het vermogen overgebracht op de achterwielen maar de KERS-systemen maken het uiteindelijk (tijdelijk) tot een vierwielaandrijver. Veel aandacht is uitgegaan naar de efficiënte en er werden honderden uren in de windtunnel doorgebracht om de aerodynamica zo optimaal mogelijk te maken. Porsche laat daarbij heel duidelijk weten dat mede door de nieuwe regels het dit jaar niet noodzakelijk de snelste auto zal zijn die Le Mans 2014 op zijn naam zal schrijven. En dat maakt de strijd wel heel spannend.

Gerelateerde artikelen

Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster

Autonieuws
Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster
> Artikel lezen

Rimac ontvangt zegen en geld van Porsche

Autonieuws
> Artikel lezen

Kekke kleur voor vernieuwde Porsche Macan

Spyshots
> Artikel lezen

En de echte naam van de Porsche Mission E luidt…

Autonieuws
En de echte naam van de Porsche Mission E luidt…
> Artikel lezen

Porsche met 10(!) 911's RSR naar Le Mans

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.