Autonieuws

Nieuwe Toyota Agyo mikt op modieus publiek

Nee, Toyota heeft – zoals de geruchten gingen – niet met PSA gebroken, zo blijkt nu. Je zou het echter nu nog steeds zomaar voor waarheid aannemen. Want in tegenstelling tot zijn verre Franse neefjes, de Citroën C1 en de Peugeot 108, is de nieuwe Aygo zowaar nog een stuk modieuzer van snit en dat is best bijzonder voor een auto van Japanse afkomst.

Het bulkt tegenwoordig van de A-segmenters en daarom wilde Toyota het met de nieuwe Aygo over een compleet andere boeg gooien. ‘Opvallen’ werd het belangrijkste speerpunt tijdens de ontwikkeling ook al werd de technische basis voor de auto (opnieuw) in samenspraak met PSA gelegd. En eruit springen, dat doet de nieuwe Aygo zeker. Niet zozeer aan de hand van het aparte X-design, maar nog meer vanwege de mate waarop de klant kan personaliseren. Toyota gaat daarin namelijk nog een stap verder dan andere fabrikanten die maatwerk omarmd hebben. Bij de nieuwe Aygo zijn namelijk zelfs de carrosseriedelen inwisselbaar. Zelfs na een paar jaar. Zo heb je de mogelijkheid om voor je gevoel weer een nieuwe auto voor de deur te zetten door alleen de carrosserie- en interieurpanelen te (laten) vervangen. Toyota geeft daar zelf bij aan dat ze daar schappelijke prijzen voor rekenen, maar wat dat concreet betekent moet later blijken.

X-design
Het meest in het oog springende exterieurdetail van de nieuwe Aygo is de prominente X-vorm die het vooraanzicht bepaalt. Zowel de dubbele grille als de scherp aangesneden koplampen (met LED-dagrijverlichting) maken hiervan deel uit, net als de buitenspiegels en zelfs de zijruiten. Onder het mom van ‘contrasteren kun je leren’ stelt Toyota deze X beschikbaar in een hele serie kleuren: van rood en blauw tot zwart, grijs, zilver of wit. En dat geldt ook voor de onderste rand van de grille, die net als de diffusor in een afwijkende kleur kan worden geleverd.

Ietsje groter
Hoewel erg modieus ingesteld beweert Toyota dat de nieuwe Aygo niet zijn functie – als stadsauto – heeft verloren. Zo zijn bijvoorbeeld de A-stijlen dusdanig ontworpen dat de bestuurder een openlijk zicht heeft op het overige verkeer. Bovendien is de Aygo nog even compact als voorheen. Enkel de lengte nam iets toe, maar met slechts 25 millimeter tot 3.455 millimeter. In de breedte kwam er binnenin een centimeter aan ruimte bij en daarvan profiteerde ook de bagageruimte. Die meet nu standaard 196 liter, wat een plus is van 29 liter ten opzichte van zijn voorganger. Bovendien is de laadopening 7,5 centimeter breder, waardoor het inladen van bijvoorbeeld de boodschappen makkelijker gaat. Geen overbodige luxe.

7 inch touch
Net als de buitenzijde, kan ook de binnenzijde helemaal naar eigen smaak worden aangekleed. Onder meer de panelen rondom het stuurwiel, versnellingspook, de luchtopeningen en de middenconsole zijn omwisselbaar. Het dashboard is al evenzo trendy, met in het midden een multimediasysteem van de nieuwste generatie, genaamd X-touch. Het systeem beschikt over een 7 inch kleurenscherm en is tevens voorzien van een achteruitrijcamera, Bluetooth, een radio, en een AUX- en USB-aansluiting. Navigatie is optioneel verkrijgbaar. Bovendien kan de X-touch overweg met MirrorLink, een te downloaden applicatie die het scherm van je smartphone kopieert naar het multimediascreen om vervolgens vanaf daar de bediening te regelen.

Eén motor
Zo omvangrijk het personalisatieprogamma is, zo smal is het motorpalet. Toyota stelt er slechts eentje beschikbaar, een 1.0 liter driecilinder standaard gekoppeld aan een handbak. Een automaat met flippers achter het stuurwiel is optioneel. Het blokje levert een vermogen van 69 pk (bij 6.000 tpm) en heeft een koppel van 85 Nm (vanaf 2.000 tpm). Als gemiddeld verbruik wordt 3,9 l/100 km op gegeven bij een CO2-uitstoot van 88 g/km. Voor wie de nieuwe Aygo zakelijk gaat rijden betekent dit een bijtelling van 14%.

Uitrustingniveaus
Vanaf de marktlancering in juli is de nieuwe Aygo leverbaar in 5 verschillende uitvoeringen. Het basismodel heet Aygo X, gevolgd door de Aygo X-play, de uitvoering die als basis wordt genomen voor de special editions als de X-cite en de X-clusive. Alle uitvoeringen, op de X-clusive na, hebben als kenmerk een zwarte X, die je als berijder naar eigen smaak kan laten omwisselen voor een andere kleur. De x-clusive heeft een zilveren X. De topper heet Aygo X-wave, die net als zijn neefjes, de Peugeot 108 en Citroën C1, beschikt deze over een canvas schuifdak. Ook 15 lichtmetalen wielen en een deels lederen interieur behoren tot de standaarduitrusting.

De nieuwe Toyota Aygo staat medio juli in de Nederlandse showroom. De uitrustingsspecificaties en prijzen worden op een later moment bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Vernieuwde Toyota Aygo vanaf de zomer te koop

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste blik op nieuwe Toyota Auris Touring Sports

Spyshots
> Artikel lezen

Toyota: ‘Nieuwe Aygo schudt het A-segment op’

Autonieuws
Toyota: ‘Nieuwe Aygo schudt het A-segment op’
> Artikel lezen

Toyota verrast en verbaast met nieuwe RAV4

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.